Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Zvezda je morala biti izbačena iz lige zbog slučaja Zjajo

Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje. Novosađani su riješili da maksimalno iskoriste pravo za redovan i vanredan pravni lijek. Rukovodstvo Vojvodine se u ovom slučaju zalagalo za principijelno i dosljedno primjenjivanje fudbalskih propisa i realno je očekivala da će Predsedništvo FSJ prihvatiti žalbu.

U ljeto 1985. godine veliku buru u jugoslovenskom fudbalu izazvao je slučaj “Miralem Zjajo”. Darovitog igrača iz Bugojna pokušavali su da dovedu u svoje redove najuticajniji timovi jugoslovenskog fudbala, ali njihovi pokušaji su propadali zbog odlučnog stava rukovodstva Iskre da se ne dozvoli prelazak ovog igrača u bilo koji klub.

Kada su pokušaji transfera Zjaja u Dinamo, pa zatim i u Partizan, propali, Crvena zvezda je riješila da demonstrira silu i dovede, protivno svim propisima, Miralema u svoje redove.

Iskra je nakon dugih pregovora Miralemu Zjaju dala ispisnicu da potpiše za Dinamo, a on je sa ispisnicom otišeo u Beograd i potpisao za Crvenu zvezdu, protivno propisima FSJ.

Iskra je uložila žalbu na registraciju Zjaja za Beograđane, tvrdeći da je on još uvijek pod ugovornom obavezom i da nije dobio ispisnicu iz kluba.

Pored Iskrfe na registraciju Zjaja žalio se i zagrebački Dinamo, koji nije odustajao od veznog fudbalera.

I pored tih žalbi, rukovodstvo Beograđana riješilo je da uvrsti Miralema Zjaja u startnu postavu tima koji je odigrao meč protiv Vojvodine, 26. avgusta 1985. godine.

Vojvodina je pred početak utakmice upozorila da će se žaliti u slučaju ako Zjajo istrči na teren stadiona “Karađorđe” (tada Stadion “Vojvodine”). Meč se završio pobjedom gostiju od 3:1.

Zjajo je nastupuo i na naredne dvije prvenstvene utakmice protiv Čelika i vinkovačkog Dinama, ali se te dvije ekipe nisu žalile , vjerovatno iz bojazni da se ne zamjere tada svemoćnom oligarhu jugoslovenskog fudbala.

Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje. Novosađani su riješili da maksimalno iskoriste pravo za redovan i vanredan pravni lijek. Rukovodstvo Vojvodine se u ovom slučaju zalagalo za principijelno i dosljedno primjenjivanje fudbalskih propisa i realno je očekivala da će Predsedništvo FSJ prihvatiti žalbu.

Pravila su bila jasna, Iskra je već uložila žalbu, registracija igrača definitivno je bila sporna, zbog čega je Vojvodina predložila Takmičarskoj komisiji da se, na osnovu člana 79. stav 1. tačke 4. „Pravilnika o takmičenju“, utakmica registruje rezultatom 3:0 za Novosađane.

Na opšte “iznenađenje”, Takmičarska komisija, kojom je rukovodio zvezdaški kadar Dušan Maravić, zauzela je stav da je registracija pravilno urađena.

Zašto? U to vrijeme slučaj “Zjajo” se “internacionalizovao” jer je isti igrač nastupio u meču protiv švajcarskog Arau u takmičenju Kupa pobjednika kupova. Švajcarci su najavili žalbu, a UEFA je zahtevala objašnjenje od FSJ čiji je u stvari Zjajo igrač.

Nažalost UEFA je utvrdila da je žalba švajcarskog kluba podnesena prekasno, Zvezda je prošla bez kazne u prvom meču, ali Zjajo nije mogao igrati u revanšu. Nije za Zvezdu zaigra nikada više, njegova karijere je uništena.

Zbog pritiska UEFA, Predsedništvo FSJ je moralo da sjedne za sto i konačno razriješi status ovog fudbalera. Zbog žalbe Vojvodine na nepravilan nastup Zjaje, Crvena zvezda je mogla da bude izbačena iz Kupa pobednika kupova. Od odluke FSJ zavisila je reakcija Evropske fudbalske unije (UEFA).

Predsedništvo FSJ je odlučilo da je Miralem Zjajo igrač Iskre, a ne Crvene zvezde za koju je odigrao nekoliko prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Dušan Maravić, predsjednik komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za međunarodne odnose, obavjestio je javnost da je UEFA upućen teleks u kojem se kaže da je Miralem Zjajo igrač Iskre, ali da Crvenoj zvezdi ostaju bodovi u domaćem prvenstvu, kao i da se Beograđanima ne osporavaju rezultati u tekućem Kupu pobednika kupova Evrope.

Zjajo je ponovo postao Iskrin igrač , ali i da takva odluka stupa na snagu od dana donošenja . Ova pravna zavrzlama u stvari je značila da je registracija proglašena ništavnom od dana kada je FSJ doneo ovu kontroverznu odluku, a da je do njenog donošenja Zjajo regularno nastupao za Beograđane.

Žalbu na igranje Zjaja, Crvena zvezda nije oprostila Vojvodini, kojoj su u nastavku sezone u čelnici Crvene zvezde i FSJ obezbjedili ispadanje iz lige.

Opravdani zahtev Vojvodine, zbog eventualnih posljedica po Crvenu zvezdu u evropskom Kupu pobednika kupova, je odbijen.

Odluka FSJ je bila presedan u jugoslovenskom sportu. U istoriji jugoslovenskog, ali i evropskog fudbala nije se deslio da se registracija jednog igrača poništi, a da se ta utakmica ne registruje u korist drugog tima.

Te godine Vojvodina je ispala iz lige, ali su Čelik i vinkovačkog Dinamo opstali jer se nijesu zamjerili državnoj mezimici?

Zato bi uprava i navijači Crvene zvezde trebalo da imaju to na umu prije eventualnog pokretanja postupka oko dodjeljivanja im , po njima sporne, titule iz 1986, da znaju da njihov klub tu nije nimalo čist, te da bi u slučaju striktnog poštovanja fudbalskih pravila i registracije utakmica službenim rezultatom Zvezda bila izbačena iz lige.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
09.07.2024-18:52 18:52

utakmica Pristina Crvena Zvazda u sezoni 85/86…Prije utakmice procalo se po kosovu da su upravi Pristine porucili da ce ako pobijede Crvenu Zvezdu ispasti iz lige..Pristina je tad imala odlican timi i bila u gornjem dijelu tabele..Bodovi im nijesu trebali ali Zvezdi jesu…Ne samo da su pobijedili vec su Zvezdi odrzali lekciju kako se igra fudbal..Rama Batrovic Vokri Murici i posebno Nedzipi poigravali su se sa igracima Zvezde..Mensur Nedzipi ih je cak desetak puta tako predriblao da se publika smejala i vikala OLE OLE.. Imate kratak pregled na youtube Pirstina Crvena Zvazda 2 1 85/86 Naravno kazna je uslijedila..Sudije su… Pročitaj više »