Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

VUČIĆ DAO SIGNAL: Srbijanci ne treba da bježe sa postolja ako na njemu budu takmičari sa Kosova

A kako bi bilo drugačije, prije iznšenja zvaničnog stava Maljković je kao dobri sluga režima prvo morao da se ispovjedi predsjedniku svega i svačega u Srbiji i prvom kriminalcu svjetskog sporta Aleksandru Vučiću i da od njega dobije dozvolu i signal za obraćanje u javnosti.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da je njegov stav da reprezentativci Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu ne treba da napuštaju pobjedničko postolje ako se na njemu pojave i takmičari sa Kosova.

Prije skoro tri decenije na Evropskom prvenstvu u košarci, koje je 1995. godine igrano u Atini košarkaši Hrvatske napustili su pobjedničko postolje nakon što su primili bronzana odličja.

U međuvremenu bilo je mnogo susreta sportista nekadašnje Jugoslavije, kasnije Hrvatske i Srbije, a vaterpolo mečevi su bili prava poslastica i zbog velikog prijateljstva Dejana Savića i Ivice Tucka koji su svojim ponašanjem značajno uticali na smirivanje strasti.

Srbija sada pravi cirkus zbog učešća sportista Kosova, a mi u Crnoj Gori se još uvijek sjećamo poziva kriminalaca Zvezdana Terzića i Slaviše Kokeze da reprezentaticvi Crne Gore iz redova Crvene zvezde Mirko Ivanić i Filip Stojković i selektor Ljubiša Tumbaković napuste našu selekciju veče prije meča sa Kosovom u Podgorici.

Sportisti Srbije su na nekim manje bitnim takmičenjima odbijali da igraju ili se bore protiv Kosovara, ali su isto tako na nekim takmičenjima, kada im je bilo u interesu i izlazili na borilišta.

“Pobijedi tog protivnika sa Kosova. Oni su članica MOK-a, kao i sve druge članice MOK. Kao Velika Britanija, Njemačka, kao Srbija. I Tomas Bah, predsjednik MOK, zaprijetio je još u vrijeme Rija da će nas suspendovati i izbaciti iz članstva ako odbijemo da igramo”, rekao je Maljković za NIN, na pitanje da li će srpski sportisti igrati protiv sportista koji predstavljaju Kosovo i napustiti pobedničko postolje ako se i oni pojave tamo.

Logika u Srbiji nikad nije bila jača strana, pa i postupci u pojedinim situacijama često su nepredvidljivi.

“Ja pitam, ko ima pravo da uništava svoju omladinu, ko ima pravo da takvim potezom, rizikujući da ne učestvuje na Olimpijskim igrama, ugrožava njihovu budućnost? Ko je taj i zašto to radi”, dodao je je Maljković.

A kako bi bilo drugačije, prije iznšenja zvaničnog stava Maljković je kao dobri sluga režima prvo morao da se ispovjedi predsjedniku svega i svačega u Srbiji i prvom kriminalcu svjetskog sporta Aleksandru Vučiću i da od njega dobije dozvolu i signal za obraćanje u javnosti.

„Vučić je izašao dolje pred cijelu ekipu pred Tokio, kada nas je primio i prihvatio ovo što sam ja predložio – da se ne ide sa postolja. Ja kažem, nije sprski bežati. I to je moj stav. Naravno, nekome se to neće sviđati, ja to znam. Možda bih kao civilno lice drugačije razmišljao. Ovo je, vjerujte, jedino ispravno”, obasnio je Maljković.

Ako je Vučić tako rekao, mora tako i biti, on, ipak, sve najbolje zna.

Na pitanje kakav rezulat srpskih sportista očekuje, on je podsjetio da je u Tokiju oboren rekord kad je uzeto devet medalja.

“Ljudski je, sportski je, trenerski je želeti da se uzme bar jedna medalja više. Sve preko deset je fantastično. Mnogo je teža konkurencija nego u Tokiju”, rekao je Maljković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve