Utorak, 2 Jula, 2024
Rubrika:

EURO2024 Viktorija Španije protiv Gruzije

Španija je da dominira, i mada je Gruzija vodila i još nekoliko puta opasno zaprijetila, bivši evropski i svjetski šampion je zasluženo preokrenuo rezultat i pobijedio sa 4:1.

Gruzija je najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva, ali dalje od osmine finala nije mogla, jer je razigrana Španija bila prevelika i nepremostiva prepreka.

Od starta utakmice igralo se uglavnom na samo jedan gol, onaj Gruzije, Španci su dominirali, stvarali šanse, imali devet šuteva prema golu rivala, izveli pet kornera, ali je Gruzija u 18. minutu praktično prvi put prešla centar, izvela odličan kontranapad i stigla do vođstva.

Ipak, u nastavku meča Španija je nastavila da dominira, i mada je Gruzija još nekoliko puta opasno zaprijetila bivši evropski i svjetski šampion je zasluženo preokrenuo rezultat i pobijedio sa 4:1.

I pored činjenice da je Španija pobijedila centralna figura meče bio je golman Gruzije Mamardašvili koji je svoju selekciju spacio rezultatske katastrofe.

Lopta je stigla do Kvaračelija koji je prevario Karvahala, uposlio do Mikautadzea, on je loptu  prebacio na drugu stranu do Kakabadzea. Uslijedio je centaršut Kakabadzea, a Le Norman je postigao autogol za vođstvo Gruzije u 18. minutu i veliko slavlje Gruzina.

euro
foto: Reuters

U jednom trenutku posjed lopte bio na 88:12 posto u korist Španije i upravo u tim trenucima Gruzija je stigla do vođstva.

Španija je nastavila nakon primljenog gola da napada i kidisala je prema golu Gruzije, a li je Mamardašvili bio nesavladiv do 39. minuta kada je napokon rezultat izjednačen.

Španija je dugo bila u kaznenom prostoru i oko njega, a onda je lopta došla do Rodrija koji je šutirao sa linije koja označava 16,5 metara udaljenosti od gola i izjednačio na 1:1.

VAR je provjeravaom regularnost gola pošto je Morata bio u ofsajdu ispred golmana Gruzije, ali se ispostavilo nije uticao na igru i vidno polje Mamardašvilija.

Španije je povela u 52. minutu meča, Jamal je fantastično centrirao, lopta je bježala od svih igrača Gruzije, a Ruis  se poklonio i glavom preokrenuo rezultat.

I do kraja utakmice na terenu je bila samo selekcija Španije koja se nije zadovoljila minimalnom prednosti i dozvolila rivalu da iz neke kontre izjednači i zakomplikuje finiš meča i na kraju stigla do zasluženih 4:1.

U 75. minutu ugašene su sve nade Gruzije. Niko Vilijams dobio loptu od Gimalda dok je još bio na svojoj polovini, pfretrčao je cijelu odbranu rivala, ušao u kazneni prostor i onda strahovitim udarcem pod prečku riješio sve dileme oko pobjednika.

Ni to nije zadovoljilo Špance koji su nastavili da igraju za gledaoce i iz takvog odnosa prema igri stigao je i četvrti golu u 83. minutu, a strijelac je bio Dani Olmo šutem sa 16 metara.

Koliko je Španija bila dominantna večeras najbolje govori podatak da je uputila čak 36 šuteva na gol rivala, dok je Gruzija šutirala samo četiri puta.

Španija će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv domaćina Njemačke u petak od 18 časova i sasvim sigurno biće to utakmica za fudbalske sladokusce.

Ranije danas, Engleska je nakon produžetaka eliminisala Slovačku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve