Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Španija je četvrti put prvak Evrope

Koliko je Španija zasluženo stigla do titule prvaka Evrope najbolje govori podatak da je ona jedina selekcija koja je ostvarila svih sedam pobjeda na Evropskim prvenstvima

Reprezentacija Španije je četvrti put u istoriji prvak Evrope i na taj način postala najtrofejnija selekcija na šampionatima Starog kontinenta.

Prokletstvo Engleske i dalje traje, pošto je po drugi put uzastopno poražena u finalu Evropskih prvenstava, što se nikada ranije nije desilo.

Koliko je Španija zasluženo stigla do titule prvaka Evrope najbolje govori podatak da je ona jedina selekcija koja je ostvarila svih sedam pobjeda na Evropskim prvenstvima.

Engleska je 1966. godine postala prvak svijeta u Engleskoj nakon produžetaka je pobijedila Njemačku sa 4:2, ali od tada nije uspjela da se domogne trofeja na Mundijalima ili Evropskim prvenstvima.

Poslije prvih 45 minuta svi su bili nezadovoljni onim što su vidjeli u finalu Evropskog prvenstva, pošto njijedna selekcija nije stvorila ozbiljniju priliku, ali nakon uspavanke u drugih 45 minuta viđen je pravi uragan.

Španija je od prvog minuta nastavka krenula silovito i već u drugom minutu drugog poluvremena stigla do vođstva.

Nakon toga više nije bilo kalkulisanja. Španija je nastavila da napada, a Engleska je takođe krenula otresitije prema golu Unai Simona i kao rezultat svega stigle su prilike i golovi.

90.minut – čudo je spasilo gol Španije. Korner je izveo Palmer, šutirao je glavom Rajs, ali je Unai Simon odbranio, lopta se odbila na glavu Guehija, koji je šutirao, a Olmo sa gol linije izbio glavom loptu, ponovo do Rajsa, koji glavom šutira preko gola.

87.minut – Španija je blizu rekordne četvrte titule prvaka Evrope. Ojerzabal je iskoristio priliku i donio novo vođstvo svojoj selekciji.

Niko Vilijams i Mikel Ojarzabal slave u Berlinu, Foto: Reuters

83.minut – druga izmjena u Španiji, izašao je Le Normand, a ušao Naćo.

82.minut – sudija je pustio da se igra nastavi nakon što se činilo da je napravljen prekršaj nad fudbalerima Engleske, dugo je trajala ta akcija, lopta je došla do Jamala, koji je iz veoma izgledne pozicije sa iskosa sa desne strane šutirao, ali je Pikford odbranio.

73.minut – Sautgejt je pogodio sa izmjenom. Samo što je ušao u igru i proveo na terenu manje od tri minuta Kol Palmer je izjednačio rezultat. Akcija je krenula upravo od Palmera, koji je uposlio Saku, ovaj je sa krila ubacio loptu u kazneni prostor do Belingema koji je samo poturio nogu i odigrao povratnu za Palmera, a rezervista Emgleske je sa 20 metara neobranjivo šutirao i savladao Unai Simona.

Je li hladno u Berlinu: Palmer slavi gol za 1:1, Foto: Reuters

70.minut – druga izmjena u Engleskoj, izašao je Mejnu, a u igri je Palmer.

68.minut – izmjena u timu Španije – izašao je i drugi kapiten sa početka meča. Moratu je zamjenio Ojarzarbal, a traku preuzeo Karvahal.

66.minut – ponovo je opasno zaprijetila Španija, ali je Jamal propustio veliku priliku da pretvori u vođstvo od 2:0.

64.minut – Engleska je mogla do izjednačenja, Saka je uposlio Belingema, koji se sjajno u prijemu oslobodio svog čuvara, šutirao sa 20 metara pored desne stative gola Unai Simona.

61.minut – izmjena u reprezentaciji Engleske, izašao je kapiten Kejn, traku je predao Kajlu Vokeru, a u igru je ušao Votkins.

55. minut – Španija je sve opasnija. U samo jednom napadu imala je dvije prilike, najprije je šansu propustio Morata, a u nastavku akcije Niko Vilijams je sa 17 metara šutirao pored gola iz izgledne pozicije.

53.minut – žuti karton, prvi u drugom poluvremenu dobio je Stouns.

49.minut – već u narednoj akciji Španija je mogla do 2:0, ali je Dani Olmo šutirao iz okreta iz povoljne pozicije pored gola.

47. minut – Karvahal je uposlio na desnoj strani Jamala koji je odlično prošao i došao nadomak kaznenog prostora, na drugoj strani ugledao Nika Vilijamsa, sjajno ga uposlio, a napadač Atletik Bilbaoa je pogodio suprotni ugao za vođstvo svoje selekcije.

rfrfrfr46. minut – prva izmjena u poluvremenu u reprezentaciji Španije, umjesto povređenog Rodrije u igru je ušao Zubimendi.

45+1 minut – Foden je mogao iskosa sa lijeve strane ozbiljnije da ugrozi gol Španije, ali je njegov šut bio slab i lak plijen za Unai Simona.

44.minut – prva prava opasnost pred golom Španije. Pogriješio je Karvahal, Džud Belingem mu je oduzeo loptu, ubacio za Kejna koji je šutirao sa 16. metara, ali je njegov šut izblokoran.

31.minut – žuti karton dobio je i Dani Olmo.

25. minut – prvi žuti karton na utakmici dobio je kapiten Engleske Hari Kejn.

14. minut – zaprijetila je i Engleska, Voker je ušao po desnom krilu u kazneni prostor Španije, ali je njegov centaršut izbačen u korner.

12. minut – Španija je prva zaprijetila, ali je šut Nika Vilijamsa izblokiran i iznačen u korner.

Lamin Jamal je i zvanično ušao u istoriju pošto je postao najmlađi igrač koji je zaigrao u finalu nekog velikog takmičenja. Jamal je sa 17 godina i jednim danom nadmašio brazilsku legendu Pelea koji je na dan finala Mundijala 1958. imao 17 godina i 249 dana.

Finale je počelo

ŠPANIJA – ENGLESKA 2:1

Berlin – Olimpijski stadion. Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska). Žuti kartoni: Olmo (Španija), Kejn. Stouns, Votkins (Engleska). Strijelci: 1:0. Niko Vilijams 49’, 1:1. Parmer 73’, 2:1. Ojerzabal 87’.

Španija (4-3-3): Unai Simon – Karvahal, Le Norman (Naćo), Laport, Kukurelja – Rodri, Olmo, Ruiz (Zubimendi) – Jamal, Morata (Ojartabal), Vilijams.

Engleska (3-4-2-1): Pikford – Voker, Stouns, Guehi – Saka, Mejnu (Palmer), Rajs, Šo – Foden, Belingem – Kejn (Votkins).

Fudbalske reprezentacije Španije i Engleske sastaće se u finalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Evropsko fudbalsko prvenstvo došlo je do kraja – 24 ekipe nadmetale su se u grupnoj i nokaut fazi, a poslije mjesec dana ostale su dva najbolja. Španija i Engleska odigraće meč nakon koga će biti poznat novi šampion Starog kontinenta. Španija traži rekordnu četvrtu titulu, dok Engleska želi prvi trofej evropskog šampiona.

Španija je jedna od dvije najuspješnije reprezentacije u istoriji Evrope sa tri titule, koliko ima i Njemačka, a bez sumnje, cilj im je da ostvare treći trijumf na posljednjih pet turnira. Engleska je, u međuvremenu, stigla do drugog uzastopnog finala i nada se da će osvojiti trofej prvi put pošto je izgubila na penale od Italije na Vembliju 2021. godine.

Obje ekipe su u polufinalnim duelima pobijedile rivale sa 2:1. Španija je ispratila Francusku kući, poslije meča Minhenu 9. jula zahvaljujući golovima Danija Olma i prije toga Lamina Jamala – što ga čini najmlađim strijelcem u istoriji evropskih prvenstava. 24 sata kasnije, gol rezerve Olija Votkinsa u finišu meča donio je Engleskoj pobjedu protiv Holandije u Dortmundu, a Hari Kejn je bio precizan sa bijele tačke u prvom poluvremenu.

Tehnički detalji utakmice

Veliko finale Evropskog prvenstva pred 71.000 navijača biće odigrano na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Prije ovog duela, fudbalska arena bila je poprište pet utakmica.

Ovo će biti prvo finale Evropskog prvenstva koje će se odigrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu, na kome je Italija pobijedila Francusku u finalu Svjetskog prvenstva 2006, a Barselona u finalu Lige šampiona 2015. godine nadigrala Juventus sa 3:1.

Francuz Fransoa Leteksije sudiće finalni meč. Na ovogodišnjem turniru sudio je tri utakmice: Španija – Gruzija, Danska – Srbija i Hrvatska – Albanija, dok je bio četvrti arbitar na meču Njemačka – Škotska.

Pomoćne sudije biće Francuzi Siril Minije i Mehdi Ramuni, dok je za četvrtog arbitra određen Poljak Simon Marčinjak. Poljak Tomaš Listkjevič je određen za pomoćnog rezervnog sudiju.

U VAR sobi biće Francuzi Žerom Brizar, Vili Delažo i Masimilijano Irati iz Italije.

“Finale se ne igra, već pobjeđuje”

Izjava Žozea Murinja u kojoj je poslije trijumfa sa Interom u Ligi šampiona rekao da se finale ne igra, već pobjeđuje, savršeno oslikava značaj i pritisak koji nosi posljednji meč Evropskog prvenstva.

U takvoj utakmici nije dovoljno samo učestvovati, već je potrebno nadmašiti protivnika i izaći kao pobjednik. U finalu između Španije i Engleske, taj pobjednički mentalitet igrača biće podjednako važan kao i statistički i analitički podaci tokom meča.

Za mnoge ljubitelje fudbala, Španija je bila najbolja ekipa tokom cijelog turnira, pridobila je navijače širom Evrope uzbudljivim napadačkim stilom igre koji spaja iskustvo veterana oličeno u Rodriju i Alvaru Morati sa velikim potencijalom i talentom fudbalera kao što su Lamin Jamal i Niko Vilijams.

Na putu Špancima do titule prvaka Evrope, kao posljednja prepreka stoji Engleska – ekipa koja je pokazala visok nivo zrelosti. Posljednji pogodak, prije finala, demonstrirao je snagu igračkog kadra kojim raspolaže trener Geret Sautgejt. Sve utakmice u nokaut rundi Englezi su počinjali takoreći iz minusa i uspijevali su da preokrenu rezultat na kraju. To učvršćuje odlučnost i samopouzdanje timu uoči duela protiv Španije.

Nekoliko španskih igrača je ili igralo sa Džudom Belingemom, ili su pokušavali da ga zaustave u dresu Real Madrida. Biće zanimljivo gledati pokušaje fudbalera Luisa de la Fuentea u cilju minimiziranja njegovog uticaja u igri Engleske.

S druge strane, Španija je izuzetno tehnički precizna ekipa, ne bi bilo ispravno istaći jednog igrača, ali bi bilo pošteno reći da je podjednako dobra na svim djelovima terena, uostalom to govori i gol razlika od 13 datih i samo tri primljena gola na turniru.

Put Španije do finala Evropskog prvenstva

Španija je grupnu fazu igrala u grupi B:
3:0 protiv Hrvatske (Morata 29, Fabijan Ruiz 32, Karvahal 45+2)
1:0 protiv Italije (Kalafjori autogol 55)
1:0 protiv Albanije (Feran Tores 13)

Osmina finala:
4:1 protiv Gruzije (Rodri 39, Fabijan Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83; Le Norman autogol 18)

Četvrtfinale:
2:1 protiv Njemačke (Olmo 51, Merino 119; Virc 89)

Polufinale:
2:1 protiv Francuske (Jamal 21, Olmo 25; Kolo Muani 9)

Put Engleske do finala Evropskog prvenstva

Engleska je grupnu fazu igrala u grupi C:
1:0 protiv Srbije (Belingem 13)
1:1 protiv Danske (Kejn 18; Julmand 34)
0:0 protiv Slovenije

Osmina finala:
2:1 produžeci, protiv Slovačke (Belingem 90+5, Kejn 90+1; Šranc 25)

Četvrtfinale:
1:1 i 5:3 penali, protiv Švajcarske (Saka 80; Embolo 75)

Polufinale:
2:1 protiv Holandije (Kejn 18penal, Votkins 90+1; Simons 7)

Međusobni susreti finalista

Selekcije Španije i Enleske odigrale su 27 međusobnih susreta. Španija je pobijedila 10 puta, a Engleska je odnijela tri pobjede više. Ekipe su četiri puta odigrale remi. Španci su postigli 32 gola, a Englezi 45 pogodaka.

Prvi duel timovi su igrali 15. maja 1929. godine u Madridu, a Španija je pobijedila sa 4:3 u prijateljskom susretu. Posljednji meč, ekipe su odigrale u Ligi nacija 2018. godine, Engleska je pobijedila sa 3:2 u Sevilji.

Englezima i Špancima će ovo biti treći meč na Evropskom prvenstvu, a Engleska je je trijumfovala u prethodna dva.

U grupnoj fazi 1980. godine Engleska je u Napulju pobijedila Španiju sa 2:1. Finalisti Eura su i 1966. godine igrali meč, u osmini finala na Vembliju, gdje je Engleska pobijedila na penale nakon neriješenog meča bez golova.

Sastali su se dva puta i na Svjetskom prvenstvu – 1950. Španija je pobijedila 1:0 u grupnoj fazi u Rio de Žaneiru, a 1982. odigrala je neriješeno bez golova na Santjago Bernabeuu u drugoj grupnoj fazi.

Duel Španije i Engleske u finalu Evropskog prvenstva u Berlinu počinje u 21 čas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve