Četvrtak, 12 Septembra, 2024
Rubrika:

Umro legendarni košarkaš Jugoplastike Ratomir Tvrdić

Za splitski je klub nastupao na mjestu beka 18 sezona, a na oproštaju od aktivnog igranja 1977. godine u Splitu došla je na utakmicu ekipa FIBA.

Danas je 81. godini života umro je Ratomir Tvrdić, jedan od najvećih igrača Jugoplastike, legenda splitske, hrvatske i jugoslavenske košarke.

U samo dvije godine preminuo je zlatni trio Jugoplastike – Petar Skansi, Damir Šolman i sada Rato Tvrdić

 

Tvrdić je sa Jugoplastikom osvojio dva državna prvenstva (1970. i 1977.) i tri Kupa Jugoslavije (1972., 1974. i 1977.).
Dva puta je bio osvajač evropskog Kupa “Radivoja Koraća” (1976. i 1977). te finalista Kupa evropskih šampiona 1972. godine.
S reprezentacijom bivše države je osvojio dva srebra na Svjetskim prvenstvima (1967. i 1974. godina) i zlato 1970. godine.

 

U uspješnoj karijeri osvojio je i tri medalje na Evropskim prvenstvima, srebro 1969. godine, te titule evropskih prvaka 1973. i 1975. godine.

Živio je u naselju Varoš uSplitu, starog splitskog kvarta iz kojeg su potekli i splitske legende Frane Matošić, Miljenko Smoje, Vladimir Beara, Tomislav Ivić i brojni drugi velikani.

“Čuvaj se kuge, gladi, rata i tri Tvrdića brata”, opjevali su ponosni Varošani Lovru, Ratu i Dražena, jednoga drugome do uha, kad su shvatili da bi ipak moglo biti nešto od tog “ženskog sporta”, kakvim se košarka šezdesetih godina tretirala u gradu Hajduka, Jadrana, Gusara i Labuda.

Ratomir, ili Rato kako su ga svi zvali, imao je svoj san da jednog dana postane fudbaler Hajduka, jer to je bilo nešto za što se u Splitu živjelo.

Imao je 14 godina kada je pokušao, ali nije išlo po planu, pa je zbog visine i konstitucije koju je imao Rato Tvrdić, tadašnji trener Luka Kaliterna, nezaboravna legenda Hajduka, savjetovao tada jako mladom igraču da se bavi drugim sportom.

Zbog toga Rato danima nije imao dopuštenje za izlazak iz kuće. Najstariji brat od njih trojice iz porodice Tvrdić tada je već trenirao košarku na Marjanu, pa je preporučio Rati da dođe k njima i pokaže ljudima u Hajduku da su s njime pogriješili.

Kad je počeo trenirati, mali Rato je počeo dobijati na visini, pa je narastao do 187 centimetara.

A prije nego što se posvetio sportu Rato je kao mali svirao tamburicu u KUD “Filip Dević” i bio je prvak Jugoslavije sa 13 godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
22.08.2024-21:46 21:46

Ode Ratomir laka mu bila zemlja…..Upravo su on i Hrvati Nikoa Plecas Damir Solman i Petar Skansi, dva Slovenca Aljosa Zorga i Ivo Daney Crnogorac Dragan Kapicic i Jugosloven Duci Simonovic osvojili nase prvo svjetsko ZLATO i postavili temelje Jugoslovenske kosarke…
Kao djecak od 13 godina htio je da igra fudbal u Hajduku…A onda se odlucio za kosarku za koju se tada govorilo da je nekakav zenski sport..
Rato sad ngdje u nekoj drugoj dimenziji ponovio igra beka i postize koseve,,