Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Umrla Galina Zibina, olimpijska šampionka iz Helsinkija

Bila je šampionka u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine i vlasnica brojnih nacionalnih rekorda.

Svijet atletike danas je potresla tužna vijesti, pošto je umrla Galina Zibina, legendarna sovjetska atletičarka, u 93. godini života.

Bila je šampionka u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine i vlasnica brojnih nacionalnih rekorda.

Njeni sportski uspjesi ostavili su neizbrisiv trag u istoriji sporta i olimijskog pokreta.

U junu je Galina donirala svoje sportske nagrade Muzeju sporta u Sankt Peterburgu, gde je u julu otvoren njen lični izložbeni prostor.

Osim zlata u Helsinkiju Zibina je četiri godine kasnije u bacanju kugle u Melburnu osvojila srebro, a svoje posljednje učešće na Igrama u Tokiju 1964. godine okončala je bronzom.

Osvajala je i medalje na Evropskim prvenstvima i u bacanju diska i bacanju koplja, a u Bernu 1954. godine bila je evropska šampionka u bacanju kugle i treća u bacanju diska.

Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Briselu 150. godine kada je osvojila bronzanu medalju u bacanju koplja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve