Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Sudije pokrale Maroko, pa fudbaleri vraćeni na teren nakon sat i po

Neviđeni skandal na startu Olimpijskog turnira obilježio utakmicu Maroko - Argentina.

Olimpijske igre će biti svečano otvorene u petak, ali su takmičarski počele već danas utakmicama fudbalskog turnira i  neviđenim cirkusom kakav fudbalski svijet nije vidio, makar ne na najvećoj smotri sportista.

U Sent Etjenu viđeno je pravo ludilo, nešto što vjerovatno nikad nije viđeno u istoriji sporta, a kamoli fudbala i Olimpijskih igara.

Vodio je Maroko 2:1 protiv velikog favorita Argentine u Sent Etjenu i branio senzacionalno vođstvo. Već tada je počeo cirkus kada je švedski arbitar Glen Niberg produžio utakmicu za nevjerovatnih 15 minuta.

Marokanci su i to izdržali, ali ne i nadoknadu nadoknade, pošto je Kristijan Medina u 16. minutu zaostavnog vremena poslije pravog karambola pred golom Marokanaca i dvije pogođene prečke, nekako ugurao loptu u gol. Tražili su Marokanci ofsajd poziciju, ali se Šveđanin i VAR nisu oglasili.

Dok su Argentinci slavili, skrhani fudbaleri afričke selekcije su popadali po terenu, a njihovi bijesni navijači počeli da bacaju petarde i preskaču reklame i da utrčavaju u teren kako bi protestovali.

Sudija nije ni odsvirao kraj meča, a Argentinci su pobjegli u svlačionice u strahu za bezbjednost.

Zvanično je i tada zabilježno da je meč prekinut, odnosno suspendovan do daljeg. Počele su da kruže informacije da bi utakmica mogla da se nastavi, ali je malo ko vjerovao u to jer je i maratonskih 15 minuta nadoknade bilo isteklo.

Dok je neizvjesnost trajala, sudije su zahvaljući VAR tehnolgiji očigledno shvatile da su se orbukale i da je Medininom golu prethodila ofsajd pozicija.

Nakon sat i po čekanja, sudije su se opet pojavile na terenu, a za njima i igrači oba tima. Uslijedilo je zagrijavanje i odluka da se meč nastavi sa dodatnih tri minuta.

Pristupljeno je zvaničnoj VAR proceduri, gol je poništen zbog ofsajda, a Argentinci za preostala tri minuta nisu uspjeli da ponovo postignu gol. Ostalo je, sada i zvaničnih, 2:1 za afričku selekciju.

Maroko je slavio jednu od najnevjerovatnijih pobjeda u istoriji Olimpijskih igara, u istoriji fudbala, a Gaučosi su bijesni napustili teren.

“Ovo je najveći cirkus koji sam vidio u svom životu”, ljutit je bio selektor Argentine Havijer Maskerano.

Zbog dešavanja u Sent Etjenu oglasio se čak i Leo Mesi.

“Čudno…”, napisao je slavni fudbaler u poruci na Instagramu.

Vidjećemo kako će Argentinci dalje reagovati i odnositi se prema turniru na koji su došli po svojevrsni het-trik trofeja nakon osvojenog Svjetskog prvenstva, a potom i Kopa Amerike.

Narednu utakmicu Gaučosi bi trebalo da igraju u subotu u Lionu protiv Iraka, dok će rival Maroku u drugom kolu grupne faze biti Ukrajina.

Što se tiče “regularnog” dijela utakmice, odnosno prvobitnih 90 minuta plus 15 nadoknade, Maroko je sa Ašrafom Hakimijem kao prvom zvijezdom svoje selekcije imao 2:0 zahvaljujući golovima Sofijana Rahimija u nadkonadi prvog i, iz penala, početkom drugog poluvremena.

Bili su fudbaleri sjevernoafričke selekcije bolji rival, držeći Argentince bez šuta u okvir gola više od sat vremena, ali je nekadašnji as Liverpula i Barselone pogodio sa izmjenama.

Prvog je Maskerano sa klupe ubacio Đulijana Simeonea, a sin Atletikovog trenera Dijega, u 68. minutu je uspio da smanji zaostatak.

Kako je vrijeme prolazilo, napadi Gaučosa sa Hulijanom Alvarezom, Nikolasom Otamendijem i Heronimom Ruljijem kao pojačanjima postajali su sve žešći, ali je nekadašnji golman Malage Mohamad El Kađui činio čuda pred svojim golom.

Sjajan je bio i u pomenutom 16. minutu nadoknade, kada je u nekoliko navrata zaustavio pokušaje Argentinaca da ga savladaju.

Ipak, lopta se od prečke odbila pravo na glavu Medini i svi na stadionu tada su pomislili da je konačan rezultat 2:2.

Sreća je, međutimm, bila naklonjena Marokancima, ali dobili smo nešto što fudbalski svijet dosad nije video. U negativnom smislu.

https://twitter.com/i/status/1816138714109596061

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve