Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Spektakularno zatvaranje Igara 2024

Za nešto više od dvije sedmice, sa početkom 28. avgusta, Pariz će ponovo biti domaćin sportistima iz svih zemalja svijeta, kada počinju Paraolimpijske igre.

Spektakularnom ceremonijom održanom pred više od 70 hiljada ljudi na Stadionu Francuska u Sen Deniju u nedjelju 11. avgusta, završene su Olimpijske igre (OI) u Parizu.

Gradonačelnica Pariza, En Idalgo (Anne Hidalgo) je tokom ceremonije koja je trajala oko tri sata uručila olimpijsku zastavu gradonačelnici Los Anđelesa, Karen Bas (Bass), čime je zvanično predata organizacija OI ovom američkom gradu, koji će biti domaćin Igara 2028. godine.

U spektaklu u Sen Deniju je, između ostalih, učestvovao i američki glumac Tom Kruz (Cruise) koji je, u unaprijed snimljenom video segmentu “odnio” olimpijsku zastavu u Kaliforniju.Sve je počelo ulaskom sportista na teren, koji su mahali zastavama 205 zemalja i teritorija učesnica, dok je na ekranima širom stadiona pisalo “zajedno, ujedinjeni za mir”.

Nakon toga su dodijeljene posljednje medalje na OI, u maratonu u ženskoj konkurenciji.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah (Thomas Bach), dodijelio je zlatnu medalju Sifan Hasan (Hassan) iz Holandije, srebro je dobila Tigst Asefa (Assefa) iz Etiopije, dok je bronzu osvojila Helen (Hellen) Obiri iz Kenije.Ovo je još jedan detalj koji se razlikuje od olimpijske tradicije, jer se na ceremoniji zatvaranja uobičajeno dodjeljuju medalje osvajačima medalja u maratonu u muškoj konkurenciji.

Kako piše AP, za idućeg domaćina, Los Anđeles, možda će biti i nemoguće nadmašiti Pariz.

Glavni grad Francuske je spektakularno iskoristio svoj gradski pejzaž tokom organizacije prvih Olimpijskih igara nakon 100 godina.

Ajfelov toranj i drugi poznati spomenici su postali olimpijske zvijezde sami za sebe, služeći kao pozadina, pa čak i lokacija za pojedine sportove.

Za nešto više od dvije sedmice, sa početkom 28. avgusta, Pariz će ponovo biti domaćin sportistima iz svih zemalja svijeta, kada počinju Paraolimpijske igre.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve