Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Španija prvi finalista Evropskog prvenstva, Jamal najmlađi strijelac u istoriji

Španija je pobijedila sa 2:1 i u meču za titulu igraće u nedjelju u Berlinu protiv pobjednika sjutrašnjeg meča u kojem se sastaju selekcije Holandije i Engleske.

Španija je igrama i rezultatima u Njemačkoj pokazala da je najbolja reprezentacija Starog kontinenta, a večeras se u to mogla uvjeriti i Francuska, koja je završila takmičenje u polufinalu.

Španija je pobijedila sa 2:1 i u meču za titulu igraće u nedjelju u Berlinu protiv pobjednika sjutrašnjeg meča u kojem se sastaju selekcije Holandije i Engleske.

Obje selekcije su u finale ušle sa željom da u otvorenoj igri sa ofanzivnim karakteristikama dođu do rezultata i plasmana u finale i kao takav odnos prema igri stigle su prilike i tri gola već u prvih 45 minuta.

Prva je zaprijetila Španija kada je Jamal centrirao sa desne strane, a Ruis sa dva-tri metra propustio priliku da dovede svoju selekciju u vođstvo.
Francuska je svoju prvu priliku pretvorila u vođstvo već u 9. minutu. Najbolji igrač “trikolora” Kilijan Mbape je sa lijeve strane ubacio loptu u kazneni prostor, a Kolo Muani savladao Simona.

Izjednačenje Španiji donio je talentovani Lamina Jamal u 21. minutu i postao najmlađi strijelac u istoriji Evropskih prvenstava.
Jamal je uzeo loptu, ispred sebe je imao Rabioa, odlučio se na udarac sa 25 metara i pogodio, lopta se od stative odbila u mrežu Francuske za 1:1.

Samo četiri minuta kasnije već je na semoaforu bilo 2:1, pošto je Španija preokrenula rezultat i niko u tim trenucima nije vjerovao da će to biti konačan rezultat prvog polufinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Lopta došla do Olma, koji je sjajno prevario Čuamenija, Španac je šutirao, a loptu da uđe u gol nije uspio da spriječi ni Kunde!

Jamal je golom protiv Francuske pretekao reprezentativnog i klupskog saigrača Pedrija i večeras postao najmlađi strelac u istoriji Evropskog prvenstva, a krilni napadač Barselone sa 16 godina i 362 dana (13. jula puni 17 godina) mlađi je i od čuvenog Pelea u trenutku kada je Brazilac postigao gol na Svjetskom prvenstvu 1958. Pele je tada imao 17 godina i 239 dana.

Veliku šansu za izjednačenje u 86. minutu propustio je kapiten Francuske Mbape koji je prihvatio loptu, u trku ušao u kazneni prostor, oslobodio se čuvara i onda sa 14 metara šutirao visoko preko gola Španije.

ŠPANIJA – FRANCUSKA 2:1 (2:1)

Minhen – Stadion: Alijanc arena. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Strijelci: 1:0 Muani 9, 1:1. Lamal 21, 2:1. Olmo 25.

ŠPANIJA (4-2-3-1): Simon – Navas (58. Vivijan), Naćo, Laport, Kukurelja – Rodri, Ruiz – Jamal (90+3. Zubimendi), Olmo (77. Merino), Vilijams (90+3. Tores) – Morata (77. Ojarzabal).

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez – Kante (62. Kamavinga), Čuameni, Rabio (62. Barkola) – Dembele (79. Žiru), Kolo Muani (62. Grizman), Embape.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve