Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Sedam kandidata za predsjednika MOK

Ukoliko prođe kandidat SAD za očekivati je da u olimpijski program uđu svi cirkuski sportovi koji su osmišljeni u toj zemlji, a da sa programa Olimpijskih igara ispadnu oni za koje amerčka javnost nema veliko interesovanje.

Sedam kandidata, uključujući bivšeg britanskog olimpijskog šampiona Sebastijana Koua, konkurisaće za predsednika MOK, a to su su princ Fejsal al Husein, Sebastijan Kou, Kirsti Koventri, Johan Elijaš, David Lapartijen, Huan Antonio Samaranč junior i Morinari Vatanabe.

Jedno je sigurno pobjediće kandidat iza kojeg stanu SAD kako bi se nastavila dalja kriminalizacija olimpijskog sporta i urušavanje osnovnih vrijednosti olimpijskog pokreta.

Ukoliko prođe kandidat SAD za očekivati je da u olimpijski program uđu svi cirkuski sportovi koji su osmišljeni u toj zemlji, a da sa programa Olimpijskih igara ispadnu oni za koje amerčka javnost nema veliko interesovanje.

Bah, koji je na čelu međunarodnog tijela od 2013. godine, izjavio je poslije Olimpijskih igara u Parizu da namjerava da napusti funkciju.

Kou je šef Svjetske atletike i bio je organizator Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Bio je dvostruki olimpijski šampion na 1.500 metara, višegodišnji svjetski rekoreder na 800 metara i ima dugu karijeru menadžera.

Lapartijen je predsjednik Međunarodne biciklističke unije i Francuskog olimpijskog komiteta.

Kou je kritikovan u olimpijskom svijetu jer je odlučio da dodijeli bonuse sportistima koji su osvajali zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, bez konsultacija sa bilo kim, dok većina međunarodnih federacija nema te finansijske mogućnosti.

Njegovi beskompromisni stavovi, uključujući potpunu zabranu učešća ruskih sportista od početka rata u Ukrajini, takođe su u suprotnosti sa traganjem Tomasa Baha za konsenzusom.

Ostali kandidati koji su se zvanično prijavili su – jordanski princ Fejsal al Husein, bivša šampionka Zimbabvea u plivanju Kirsti Koventri, britansko-švedski sportista Johan Elijaš, predsjednik Međunarodne skijaške federacije Huan Antonio Samaranč junior, kao i predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije Morinare Vatanabe.

Kandidati će svim članovima MOK predstaviti svoj program putem videa linka tokom sastanka u Lozani, u januaru 2025. godine.

Da bi “spriječili ekscese”, kandidati moraju da “izbjegavaju svako poređenje” sa rivalima i “ne smiju da učestvuju ni u kakvoj javnoj debati”, prema pravila MOK.

Članovi MOK ne mogu javno da podrže nekog kandidata, a ta neutralnost se odnosi na cio olimpijski svijet, posebno na međunarodne federacije i nacionalne olimpijske komitete i njihovo osoblje. Čak im je zabranjeno i “lajkovanje” na društvenim mrežama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve