Utorak, 2 Jula, 2024
Rubrika:

Rasel iskoristio sudar Ferstapena i Norisa

Džordž Rasel iz ekipe Mercedesa pobijedio je u trci za VN Austrije, nakon incidenta u kom su učestovali Maks Ferstapen (Red Bul) i Lando Noris (Meklaren).

Na podijumu su mu se pridružili Oskar Pjastriu drugom Meklarenu i Karlos Sainsiz ekipe Ferarija.

Maks Ferstapen odbranio je pol-poziciju na startu VN Austrije, dok je Noris ostao na drugoj, ali i Raselna trećoj poziciji. Između vodećih se situacija skoro čitavu trku nije mjenjala, ali se u posljednjih 20-tak krugova vodila žestoka bitka između vodećeg dvojca.

Ferstapen i Noris otišli su na drugu promjenu guma krajem 51. kruga kada je razlika između njih bila više od sedam sekundi, a poslije greške Red Bula tokom stajanja Noris se našao na samo tri sekunde zaostatka u odnosu na vodećeg. Zatim je Ferstapen napravio grešku na nezagrijanim gumama, pa je razlika pala na ispod dvije sekunde.

U roku od jednog kruga, Britanac se našao i u DRS zoni u odnosu na aktuelnog šampiona. Uspjevao je Ferstapen da se brani od Norisovog napada uz pomoć DRS-a koji su mu pružali vozači zaostali za cio krug, ali se sve vrijeme žalio kako nema prianjanja na bolidu Red Bula.

Sve bliži je bio vozač Meklarena, a u 59. krugu se po prvi put našao na liderskoj poziciji. Ipak, tom prilikom je Noris izašao sa staze zbog čega je u sljedećoj krivini morao da vrati poziciju Ferstapenu.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1807421165922619653?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1807421165922619653%7Ctwgr%5E8ab7dd038e184aa5892ce0918cbce3c780d52ed4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mozzartsport.com%2F

Nastavio se u narednim krugovima duel između vodećih, ali se na žalost obojice u 64. krugu u trećoj krivini dogodio incident. Kontakt između dvojice očigledno preambicioznih vozača rezultirao je u probušenim pneumaticima, a Ferstapen je ubrzo proglašen krivcem za izazivanje incidenta.

Iako se Ferstapen posle mjenjanja gume vratio na stazu, oštećenje na bolidu Meklarena bilo je nešto ozbiljnije te je Norisbio primoran da odustane iz trke i time izgubio veliku količinu poena.

Mercedes u rukama Rasela je tako naslijedio vodeću poziciju i time došao do druge pobjede u karijeri nakon Velike nagrade Brazila 2022. godine, kao i do prve za Mercedes.

“Oni su išli na pobjedu. Nisam mogao da vjerujem koliko smo bili blizu Landu i Maksu. Bili smo oko 12 sekundi i znao sam da je sudar moguć. Uvijek možete da sanjate… Ponosan sam što sam se vratio na pobjednički stepenik na postolju. Napravili smo toliko koraka od početka sezone. Posljednjih nekoliko trka su bile nevjerovatne, čeka nas još mnogo toga”, naveo je Rasel.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri zauzeo je drugo mjesto.

“Još od juče ima mnogo toga – ‘šta bi bilo’, znam da je ovo moj tek četvrti podijum u Formuli 1, ali bio sam tako blizu pobjedi, da pomalo boli. Ovo je dobar broj bodova. Drugi dio trke je bio jak i srećan sam zbog novog podijuma. Ali kad si tako blizu, ne može da te ne boli”, rekao je on.

“Silverston je mjesto sa lijepim uspomenama iz prošle godine i nadam se da možemo opet da budemo u vrhu. Nisam vidio šta se dogodilo sa Landom i Maksom, ali jasno je da su bili prilično izjednačeni. Mislim da smo u konkurenciji. Staza na Silverstonu je uvijek za uživanje, to je domaća staza naše ekipe i uzbuđen sam”, dodao je australijski vozač.

Vozač Ferarija Karlos Sainc zauzeo je treće mjesto.

“Bilo je prilično zanimljiva trka kod vodećih. Mi smo pokušavali da zadržimo korak za Džordžom. Znali smo da Mercedes može da ima prednost u tempu, ali sve smo pokušali da ostanemo uz njega. Oskar je na kraju bio zaista brz”, rekao je Sainc.

“Na kraju sam zauzeo treće mjesto, što je dobar rezultat. Mislim da možemo biti srećni i ponosni na to, pošto nam ovaj trkački vikend nije bio lak”, dodao je Sainc.

Osim Norisa i Ferstapena, gubitnik trke je  i Šarl Lekler. Vozač Ferarija ostao je zaglavljen između Serhija Peresai Pjastrija u prvoj krivini, a zatim zakačio vozača Meklarena gdje mu je nastradalo prednje krilo. Već na kraju kruga, vozač Ferarija otišao je u boks kako bi promjenio krilo i time pao na pretposljednju poziciju i bez prilike da se na kraju trke nađe među osvajačima poena.

Leklerovtimski kolega Sains se peti put ove sezone popeo na pobjedničko postolje, dok je Meklarenov Pjastri poslije drugog mjesta u Monaku ponovo kroz cilj prošao kao drugoplasirani.

Ekipa Hasa se posle Australije početkom sezone ponovo našla sa oba vozača među vodećih deset.

Prvih deset na Velikoj nagradi Austrije: Džordž Rasel, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Luis Hamilton, Maks Verstapen, Niko Hulkenberg, Serhio Peres, Kevin Magnusen, Danijel Rikardo, Pjer Gasli.

Šampionat Formule 1 nastavlja se sledećeg vikenda na Silverstonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve