Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Pariz još jednom centar svijeta – večeras otvaranja Paraolimpijskih igara

Paraolimpijske igre traju do 8. septembra, a ceremonija zatvaranja će biti na Stadionu Francuske

Pariz će još jednom u kratkom vremenu biti centar svijeta – u glavnom gradu Francuske večeras će biti održana ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara na kojima će učestvovati 4.400 sportista i 182 delegacije.

Crnogorski sport u Parizu će predstavljati srebrni stonoteniser iz Tokija Filip Radović, njegov kolega Luka Bakić (kategorija S10), kao i atletičarka Maja Rajković i strijelac Milan Đinović.

Ceremonija će kao i za Olimpijske igre (OI) održane od 26. jula do 11. avgusta, biti održana van stadiona, na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja u koreografiji Šveđanina Aleksandera Ekmana dok je umjetnički direktor Toma Žoli kao i za OI.

O detaljima svečanost se malo zna, jedino je Ekman rekao da će biti 150 plesača, među kojima 20 sa invaliditetom.

Žoli je rekao da svečanost nosi ime “Paradoks”.

“Postavljanje grada kao ambijenta za ovu ceremoniju već je paradoks jer grad nije u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom”, rekao je Žoli.

Svečanost koja počinje oko 20.00 trajaće oko tri sata, pred oko 50.000 posjetilaca i defileom sportskih delegacija čuvenom pariskom avenijom.

Paraolimpijska baklja, upaljena u Engleskoj, odakle potiču te igre poslije Drugog svjetskog rata, stigla je 25. avgusta u Francusku tunelom ispod Lamanša i putuje po zemlji do ceremonije otvaranja, kad će biti upaljen gorionik.

Baklju će pored paraolimpijskih sportista nositi i kineski glumac Džeki Čen, stručnjak borilačkih vještina.

Gorionik, isti kao i za OI, nalazi se u pariskom parku Tiljeri kod muzeja Luvr, i svake večeri će pomoću balona biti na nebu Parizu, kako bi bio vidljiv u cijelom gradu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen nedavno je rekao da će biti angažovano do 25.000 policajaca i žandarma i 10.000 privatnih agenata obezbjeđenja tokom Paraolimpijskih igara, koji će prvi put biti održane u Parizu.

Bezbjednost “osjetljivih delegacija”, uključujući izraelsku, “biće osigurana na isti način kao i na Olimpijskim igrama”, rekao je Darmanen i dodao da će izraelska delegacija od 27 sportista, dvoje sudija i s predsjednikom Paraolimpijskog komiteta “biti pod stalnom zaštitom”.

Paraolimpijske igre traju do 8. septembra, a ceremonija zatvaranja će biti na Stadionu Francuske. Na toj svečanosti će učestvovati čuveni francuski muzičar elektronske muzike Žan-Mišel Žar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve