Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: Rej Juri iz invalidskih kolica uskočio u olimpijsku istoriju

Rej Juri je sakupio rekordnih 10 zlatnih medalja učestvujući četiri puta na Olimpijskim igrama, a da nikada nije izgubio nijedno takmičenje.

Piše: Stanko Radulović

Priče o najvećim atletskim legendama Džesiju Ovensu, Karlu Luisu, Bobu Bimonu, Juseinu Boltu, njihovim podvizima i mnogim njihovim rekordima su na neki način slatka romantika kada se uzme obzir šta je sve uradio na Olimpijsim igrama Rejmond Klarens Juri (Raymond Clarence Ewry) osvajač 10 zlatnih olimpijskih medalja u atletskim disciplinama koje se odavno ne nalaze u atletskim programima.

Juri je zablistao baš u Parizu 1900. godine u disciplinama skoku u dalj iz mjesta, troskoku iz mjesta i skoku uvis iz mjesta i već tada ispisao atletsku istoriju.

Inače, Juri je rođen u Lafajetu, Indijana, 14. oktobra 1873. i ostao siroče u invalidskim kolicima pošto je bolovao od dječje paralize i kada je imao 5 godina izgledalo je da je Reju predodređeno da cio život provede u malom gradu prikovan za invalidska kolica, ali dječak je imao čeličnu volju i nikada nije odustajao.

Juri je vježbao noge sve dok ih nije osposobio da hoda, a zatim je povećao njihovu snagu kroz režim skakanja koji je sam osmislio i na neki način iz invalidskih kolica uskočio u olimpijsku istoriju.

Univerzitet Purdue je upisao 1890. godine, gde je igrao fudbal, i bio kapiten atletskog tima i predvodio svoju univerzitetsku ekipu do svoje prve titule nacionalnim takmičenjima ikada i oborio svjetske rekorde u skoku u vis, skoku u dalj i troskoku iz mjesta.

Stekao je dodiplomske i postdiplomske diplome iz oblasti građevinarstva i mašinstva na Purdue-u i predavao inženjerstvo krajem 19. vijeka. Zatim se preselio u Nju Džersi 1899. godine i postao član njujorškog atletskog kluba i stigao do Olimpijskih igara već naredne godine.

Rej Juri je sakupio rekordnih 10 zlatnih medalja učestvujući četiri puta na Olimpijskim igrama, a da nikada nije izgubio nijedno takmičenje.

Nijedan drugi olimpijski sportista nije osvojio više zlatnih medalja od Reja Jurija sve dok ultra-dopingovani Majkl Felps nije osvojio svoje 11. zlato 2008.godine u Pekingu

Na svojim prvim Olimpijskim igrama, održanim u Parizu (1900), Juri je osvojio zlatne medalje u sva tri takmičenja, a sva tri finala održana su istog dana (16. jula) – u skoku u vis, skoku u dalj i troskoku iz mjesta.

Na Olimpijskim igrama 1904. Juri je uspješno odbranio sve tri svoje titule.  Osvojio je po tri zlatne medalje 1900. i 1904. i njima dodao još dvije 1908. godine. U međuvremenu MOK je I 1906. Godine održao Olimpijske igre na kojima je Juri osvojio još dva olimpijska zlata.

Sve njegove zlatne medalje stigle su u disciplinama koje više nijesu  u olimpijskom programu, a zbog svojih izuzetnih sposobnosti dobio je nadimak “Ljudska žaba”.

Juri je 15 puta bio šampion SAD u disciplinama iz mesta od 1898. do 1910. Godine.

Jurijev svjetski rekord u skoku u dalj iz mjesta (3,48 metara) je još uvek stajaona listama  kada je o vo takmičenje ukinuto u međunarodnom atletskom programu 30-tih godina prošlog vijeka.

Nakon olimpijske karijere, Juri je pomagao u projektovanju kotlova za američke pomorske brodove tokom prvog svetskog rata i služio je kao vodeći inženjer u izgradnji akvadukta koji još uvijek dovodi vodu sa planine Katskil u Njujork.

Iako po zanimanju inženjer hidraulike, takmičio se do 40 godine starosti.

Rej Juri je među sportskim istoričarima poznat kao najveći skakač u istoriji Olimpijskih igara što je nevjerovatno dostignuće za dječaka od koga se do sedme godine nije očekivalo ni da prohoda.

Rej Juri je umro u Njujorku 29. septembra 1937. godine.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve