Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: Mirko Vujačić i nakon više od 70 godina nedostižan za crnogorske atletičare

I 76 godina kasnije sedmo mjesto Vujačića u Londonu najbolji je rezultat jednog crnogorskog atletičara na Olimpijskim igrama.

Piše: Stanko Radulović

Crna Gora će u Parizu na Olimpijskim igrama imati na atletskim takmičenjima samo jednog predstavnika – desetobojca Darka Pešića, a na prvim poslijeratnim Igrama u Londonu 1948. godine u dresu reprezentacije tadašnje FNRJ nastupila su čak dvojica crnogorskih atletičara – braća Mirko i Dušan Vujačić, koji su se takmičili u bacanju koplja.

Mirko Vujačić (64,89), od kojeg do danas nijedan crnogorski atletičar nije bacio dalje koplje, je u Londonu osvojio sedmo mjesto, a njegov brat Dušan (57,62), bio je 14. Olimpijsko zlato tada osvojio je Finac Kai Taoio Rutavara (69,77).

Međutim, ASCG i danas najbolji rezultat Mirka Vujačića (74,54) vodi kao zvanični državni rekord, iako je nakon Olimpijskih igara 1984. godine u Los Anđelesu, promjenjeno težište i svi rezultati, a i rekord su “resetovani” i računaju se na vječnim listama samo oni ostvareni “novim kopljem”.

Nedavno je član AK „Sanja” iz Bara Amir Papazi ostvario na 13. Medjunarodnom atletskom Trofeju Beograda postavio crnogorski rekord u bacanju koplja (novo koplje) od 72 metra, tako da je Vujačić i nakon 65 godina nenadmašan za sve crnogorske atletičare, pošto je on svoj rekord postavio daleke 1959. godine.

Vujačić je u London 1948. godine otputovao kao jedan od najboljih svjetskih takmičara u bacanju koplja, ali je nažalost ostao bez medalje, pošto nije ostvario rezultat koji se tada od njega očekivao.

Ipak, i 76 godina kasnije sedmo mjesto Vujačića u Londonu najbolji je rezultat jednog crnogorskog atletičara na Olimpijskim igrama.

Prije tri godine na Olimpijskim igrama u Tokiju Marija Vuković osvojila je deveto mjesto, što je najbolji rezultat crnogorske atletike u konkurenciji dama.

Vujačić je neposredno nakon II svjetskog rata bio jedna od najvećih atletskih zvijezda tadašnje Jugoslavije, i kao takav bio je atletičar, tada najboljeg jugoslovenskog atletskog kluba, Partizana iz Beograda za kojeg su nastupali i jedina dvojica osvajača atletske olimpijske medalje za SFRJ – maratonac Franjo Mihalić i bacač kladiva Ivan Gubijan.

Vujačić je na brojnim takmičenjima i mitinzima ostvarivao blistave rezultate, a u atletskim krugovima se i danas prepričava da je pred jednu fudbalsku utakmicu na stadionu pod Goricom prebacio kopljem cio teren, ali nije bilo moguće izmjeriti rezultat i priznati ga kao zvaničan rekord.

Na Evropskom prvenstvu održanom na briselskom Hejselu 1950. godine, Mirko Vujačić se našao nadomak postolja, na četvrtom mjestu.

Četiri godine kasnije, na kontinentalnom šampionatu u Stokholmu zauzeo je tek 11. poziciju.

Bio je višestruki prvak Jugoslavije, a u prvom Pobjedinom izboru 1957. godine proglašen je za najboljeg crnogorskog sportistu.

U julu 2012. godine pojavio se i na svečanom ispraćaju crnogorskih sportista na Olimpijske igre u Londonu.

Crnogorski olimpijski komitet mu je 6. aprila prošle godine, povodom Međunarodnog dana sporta, dodijelio plaketu za doprinos crnogorskom sportu.

Vujačić je rođen 1. septembra 1924. u Golubovcima, bio je učesnik NOB-a, a atletikom je počeo da se bavi neposredno nakon II svjetskog rata. Preminuo je 2. januara 2016. godine u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve