Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: Džoni Vajsmiler, legendarni Tarzan

Vajsmiler je 1922. godine 100 metara preplivao za 58,6 sekundi i na taj način ispisao istorijsku stranicu u ovoj sportskoj disciplini.

Piše: Stanko Radulović

Američki plivač, porijeklom iz Banata, Džoni Vajsmiler bio je svjetski rekord u plivanju na 100 metara slobodnim stilom i postao prvi čovjek koji je ovu dionicu preplivao brže od jednog minuta.

Vajsmiler je 1922. godine 100 metara preplivao za 58,6 sekundi i na taj način ispisao istorijsku stranicu u ovoj sportskoj disciplini.

Dvije godine kasnije na Olimpijskim igrama u Parizu Džoni Vajsmiler je osvojio tri zlatne medalje u trkama na 100 i 400 metara i u štafeti SAD 4X200 metara.

Još dva olimpijska zlata osvojio je 1928. godine na Olimpijskim igrama u Antverpenu kada je odbranio titule na 100 i 4X200 metara.

Ipak i pored impresivnih sportskih ostvarenja na najvećoj svjetskoj smotri sportista Džoni Vajsmiler je svjetsku slavu stekao glumeći Tarzana u nekada kultnim filmovima koji su za ekrane u kino dvoranama i pored onih malih tv malih ekrana decenijama vezale milione i milione ljudi.

Tarzan je glumeći u čuvenim filmovima bio prepoznatljiv, a imao je priliku u tim filmskim ostvarenjima često da demonstrira i brzinu plivanja jer bi pored borbe sa raznim neprijateljima, kao kralj džungle, rijetko životinjama, morao da savladava i brojne prepreke, da pliva preko rijeka, jezera…

Inače roditelji Peter i Elizabeta su sinu dali ime Johan, ali je dečak zbog mađarizacije stanovništva u knjige upisan kao Janoš.

Sedam mjeseci nakon Johanovog rođenja, porodica Vajsmiler se ukrcala na brod u Roterdamu i emigrirala u Ameriku a u njihovim useljeničkim dokumentima je kao mjesto Džonijevog rođenja naveden Pardanj, današnja Međa.

Nakon što se kao devetogodišnjak teško razbolio, doktori su malom Džoniju savjetovali da se bavi plivanjem. Da bi dobio američki pasoš, falsifikovao je svoju biografiju i naveo je podatke mlađeg brata Petera koji je rođen u Americi.

Ostalo je istorija – Džoni Vajsmiler je ušao u istoriju plivačkog sporta sa 18 godina (1922), kada je prvi put oborio rekord na 100 metara slobodnim stilom.

Pobijedio je 52 puta na nacionalnim šampionatima i postavio 67 rekorda, u analima američkog i svjetskog sporta ostalo je zapisano da Vajsmiler nikada nije izgubio trku, tako da je završio amatersku plivačku karijeru bez poraza!

Jedna od urbanih legendi kaže da su Vajsmilera 1958. tokom golf turnira na Kubi opkolili naoružani pobunjenici, ali ih je on otjerao kada je “pustio” čuveni Tarzanov urlik!

Bio je jedna od prvih globalnih plivačkih zvijezda i kao legendarni Tarzan snimio je ukupno 12 filmova.

Vajsmiler je preminuo 20. januara 1984. godine i sahranjen je u blizini Akapulka, gdje je i živio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve