Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: Džesi Ovens i Luc Long prkosili Hitleru u Berlinu

Oni su se na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine takmičili u skoku u dalj i sportskim ponašanjem udarili vruć šamar nadirućem nacističkom lideru Adolfu Hitleru i njegovoj ideologiji.

Piše: Stanko Radulović

Jedna od najljepših priča u istoriji Olimpijskih igara ispričana je na najmračnijem takmičenju na Igrama u Berlinu 1936. godine koje su Njemačkoj i Adolfu Hitleru služile za promociju superiornosti “njemačke rase”.

San o apsolutnoj dominaciji “arijevaca” Hitleru je pokvario američki atletičar Džesi Ovens, a nacizam je na svoj veličanstveni način u Berlinu nokautirao njemački atletičar Luc Long.

Zbog toga je više puta i mnogo godina kasnije američkom atletičaru Džesiju Ovensu i njegovom nemačkom rivalu Lucu Longu odavana počast, pa i na Svjetskom prvenstvu u atletici 2009. godine, zamislite, baš, u Berlinu.

Oni su se na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine nadmetali u skoku u dalj i sportskim ponašanjem “udarili šamar” nadirućem nacističkom lideru Adolfu Hitleru i njegovoj ideologiji.

Ceremoniji na tom Svjetskom prvenstvu prisustvovala je Ovensova unuka i Longov sin. Oni su uručivali medalje novim šampionima svijeta u skoku u dalj.

Inače, Ovens je u Berlinu osvojio četiri zlatne medalje. Pored pobjede nad Longom, trijumfovao je i u trkama na 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4×100 metara.

Nakon što je Ovens, američki afro-amerikanac, imao poteškoće da u kvalifikacijama preskoči normu od 7,15 metara, Long mu je savjetovao da produži zaletište. Ovens je u posljednjem pokušaju preskočio 8,06 metara, a kasnije su dvojica atletičara otrčala počasni krug, ruku pod ruku, pred nacističkim liderima i samim Hitlerom.

“Bilo mu je potrebno mnogo hrabrosti se sprijatelji sa mnom. Možete da istopite sve medalje i pehare koje imam i one ne bi bile dio 24-karatnog prijateljstva koje sam osjećao prema Lucu Longu u tom trenutku. Hitler je sigurno poludio gledajući nas kako se grlimo”, izjavio je Ovens godinama kasnije.

Luc Long je nažalost stradao 14. jula 1943. godine u Drugom svjetskom ratu, a njegova porodica je srebrnu medalju koju je osvojio njemački skakač u dalj, na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine prodala prije dvije godine na aukciji za 488.000 dolara, što je bila rekordna suma za jedno srebrno odličje.

Porodice su kasnije ostale u kontaktu, a Ovens se tokom posjeta Berlinu susretao sa Longovim sinom.

Džesi Ovens je umro 1980. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
23.07.2024-12:49 12:49

Jedna od najvecih lazi u istoriji,Hitler je pruzio ruku Ovensu i poslije toga napustio stadion,ako autor zeli snimak neka mi se obrati preko portala aktuelno da mu posslhem