Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: “Crni pauk” svjetskog fudbala

Crni Pauk debitovao je 1950. godine za moskovski Dinamo i na prvoj utakmici primo gol kakav se prima jednom ili najčešće nijednom u karijeri - direktno od protivničkog golmana!

 Piše: Stanko Radulović

Ponekad i katastrofalan debi bude najava velike fudbalske karijere i motiv više da se postane najbolji na svijetu, pa makar to bilo i zaobilaznim putem, i baš to se desilo najboljem golmanu svijeta 20. vijeka Lavu Ivanoviču Jašinu!

Crni Pauk debitovao je 1950. godine za moskovski Dinamo i na prvoj utakmici primo gol kakav se prima jednom ili najčešće nijednom u karijeri – direktno od protivničkog golmana!

Katastrofalan start nije ga pokolebao, naprotiv bio mu je motiv više da još bolje i predanije radi na svom golmanskom usavršavanju, ali je na novu šansu čekao pune tri godine i kada ju je ponovo dobio nije je više ispuštao.

Branio je atraktivno i potpuno drugačijim stilom od svih dotadašnjih golmana koji su uglavnom stajali na liniji. Jašin je istrčavao na centaršuteve, ulazio fudbalerima u šut napuštajući gol liniju i postao revolucionar u fudbalu!

Čekajući svoju šansu da ponovo stane na gol moskovskog Dinama Jašin je, vjerovali ili ne, igrao hokej na ledu i pogađate branio za hokejaški tim Dinama.

I još kako je branio, sjajno, sa hokejašima Dinama 1953. godine osvojio je Kup Sovjetskog saveza i proglašen za trećeg golmana super jake lige Sovjetskog Saveza  i zakucao na vrata reprezentacije zemlje koja će sljedeće godine osvojiti svoju prvu titulu svjetskog šampiona.

Ipak, ta 1953. godina biće prekretnica u njegovoj karijeri, pošto se vratio na gol fudbalske sekcije Dinama i sve poslije toga je istorija svjetskog fudbala!

Nakon samo 15 utakmica u prvom timu Dinama Lav Jašin dobio je poziv u reprezentaciju SSSR-a i na golu “Zbornaje komande” ostao je 13 godina, odigravši 78 utakmica kao jedan od najvažnijih točkića u gotovo savršenom mehanizmu selekcije koja je tih godina bila jedna od najboljih na svijetu.

Kao dvostruki šampion sa ekipom Dinama otputovao je u Melburn na Olimpijske igre u nadi da će u dalekoj Australiji da ostvari dobar rezultat, a ispostavilo se da je ono stažiranje u hokejaškom timu Dinama bilo na neki način sudbonosno i  poput neko pretskazanja.

Naime, te godine zlatne medalje na Olimpijskim igrama osvojili su fudbaleri i hokejaši Sovjetskog saveza, a Jašin je bio najbolji golman Olimpijskog turnira, zaradio nadimak “Crni pauk” i više niko u njega nije sumnjao.

Nakon što su na Zimskim olimpijski igrama u Kortini D Ampeco hokejaši SSSR-a šokirali Kanađane i Amerikance Jašin je dobio motiv više i briljantnim odbranama deset mjeseci kasnije i fudbalsku selekciju doveo do vrha Olimpa.

Jašin je blistao u Melburnu, predvodio je svoju selekciju do zlatne medalje i na taj način se upisao zlatnim slovima u istoriju olimpijskog pokreta velikog i moćnog SSSR-a.

U Finalu je Sovjetski Savez pobijedio super jaku selekciju Jugoslavije sa 1:0 golom Iljina u 48, minutu i pred 86.000 gledalaca stigla do olimpijskog zlata.

Samo dvije godine kasnije Jašin je i zvanično postao najbolji golman svijeta, pošto je na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj branio briljantno i pored činjenice da je njegova selekcija eliminisana u četvrtfinalu.

Još u grupi u meču protiv Brazila (2:0) zaslužio mjesto u najboljem timu Mundijala. Kaznena ekspedicija Brazila i fantastična navala Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo bila je mnogo puta nemoćna pred “Crnim paukom” koji je najzaslužniji što Brazil tog 15. juna nije napunio mrežu Sovjeta do vrha, a Jašina je samo savladao legendarni Vava.

Četiri  godine kasnije, nakon Olimpijskog turnira u Melburnu, sudbina je ponovo ukrstila puteve Jugoslaviji i Jašinu, ovog puta u finalu premijernog Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se u to vrijeme zvalo Kup nacija i  Sovjetski Savez je ponovo pobijedio, ovog puta sa 2:1. “Plavi su poveli golom Galića u 43. minutu, izjednačio je Meterveli, a pobjedu “Crnom pauku” i društvu donio je Ponedeljnik u 113. minutu utakmice!

Samo tri godine kasnije Lav Jašin je proglašen za najboljeg fudbalera Evrope i ostao do danas jedini golman koji je dobio “Zlatnu loptu”, a na dodijeli priznanja šokirao je sportsku i fudbalsku javnost svojom izjavom: “Ja nisam najbolji golman svijeta, Vladimir Beara je!”

Nakon toga Jašin je za reprezentaciju Sovjetskog Saveza branio još četiri godine, a fudbalsku karijeru završio je 1970. godine kada je posljednji put stajao na golu svog Dinama iz Moskve, osvojivši Kup SSSR-a i vicešampionsku titulu.

U više nego impresivnoj igračkoj karijeri Jašin je odbranio 151 penal i čak 270 utakmica završio bez primljenog gola.

“Crni pauk” je najznačajnina priznanja dobio po završetku igračke karijere, odnosno pred samu smrti i pogotovo nakon nje.

Prvo je 1988. godine dobio Orden zasluga FIFA, a na današnji dan 1990. godine Jašin je i definitivno otišao u legendu.

Tokom Svjetskog prvenstva 1994. godine izabran u najbolji tim FIFA svih vremena.

Novo priznanje usljedilo je 1998. godine kada je  izborom u Tim snova svih vremena i konačno 2000. godine Jašin je proglašen od FIFA za najboljeg golmana 20. vijeka.

Posljednje veliko međunarodno priznanje Jašinu je dodijeljeno 2002. godine kada je uvršten u tim snova Svjetskih prvenstava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kolasinac
06.08.2024-22:46 22:46

Veliko hvala autoru teksta.