Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

OLIMPIJSKE PRIČE: Boško Vuksanović, prvi crnogorski osvajač olimpijske medalje

Vuksanović je do prve olimpijske medalje stigao davne 1952. godine u Helsinkiju kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila srebreno odličje, iza u to vrijeme neprikosnovene Mađarske, tada kao još uvijek kao igrač Mornara.

Iako se Crnogorci često pozivaju na istoriju i tradiciju o njoj često ne znaju puno, tako je u svijetu sporta malo poznato da je prvi crnogorski osvajač olimpijske medalje vaterpolista Boško Vuksanović, koji je rođen u Kotoru 4. januara 1928. godine.

Ipak, Boško Vuksanović poslije rata odlazi prvo u Beograd, a potom i Split gdje je dugi niz godina igrao za Mornar, potom se sredinom 50-tih godina prošlog vijeka vratio u Crnu Goru i pojačao tim Jadrana iz Herceg Novog.

Vuksanović je do prve olimpijske medalje stigao davne 1952. godine u Helsinkiju kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila srebreno odličje, iza u to vrijeme neprikosnovene Mađarske, tada još uvijek kao igrač Mornara.

Опис фотографије није доступан.

Samo četiri godine kasnije u dalekom Melburnu Mađarska je opet olimpijski šampion, a Boško Vuksanović kao kapiten Jadrana iz Herceg Novog, a sa nacionalnim timom Jugoslavije osvaja i drugu srebrnu medalju.

Vuksanović je kao igrač Jadrana na Škver donio i prve titule prvaka Jugoslavije 1958. i 1959. godine, a u drugoj sezono Novljani su osvojili i Zimsko prvenstvo nekadašnje države, takmičenje koje je kasnije preraslo u Kup Jugoslavije. Bila je to ujedno i prva “dupla kruna” u jugoslovenskom vaterpolu i prva dupla kruna koju je osvojio jedan crnogorski sportski kolektiv.

Igrao je Vuksanović  u reprezentaciji koja je osvojila bronzanu medalju na šampionatu Evrope u Beču 1950. godine, a četiri godine kasnije u Torinu bila vicešampion Starog kontinenta.

Najveći uspeh kao selektor plavih “delfina” postigao je na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, kada je Jugoslaviju kao selektor predvodio do srebrene medalje.

Inače, na selektorskoj klupi Jugoslavije osvojio je još tri medalje – srebrnu na Evropskom prvenstvu 1962. u Lajpcigu i dva zlata, 1961. na Univerzijadi u Sofiji i dvije godine kasnije na Maditeranskim igrama u Napulju.

Boško Vuksanović je preminuo 4. januara 2011. godine u Beogradu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve