Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Na svojoj Skupštini COK uslovno suspendovao Bokserski savez Crne Gore

Jednoglasno su usvojeni Izvještaj o učešću na zimskim Olimpijskim igrama mladih, kao i Izvještaj o pripremama za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) usvojila je danas Finansijski izvještaj za 2023. godinu, koji je obuhvatao Izvještaj nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju, kao i Izvještaj Nadzornog odbora.

Izglasan je i predlog finansijskog plana COK-a za tekuću 2024. godinu.

Jednoglasno su usvojeni Izvještaj o učešću na zimskim Olimpijskim igrama mladih, kao i Izvještaj o pripremama za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Predstavljena su i prihvaćena pravila o promovisanju i reklamiranju tokom olimpijskog perioda – Pariz 2024.

Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju strategije i Eitički kodeks COK-a.

Na sjednici je razmatrana odluka o datumu Izborne skupštine COK-a, a predloženo je da bude održana krajem oktobra ove godine.

Predsjednik Dušan Simonović saopštio je da je Međunarodni olimpijski komitet iz članstva isključio Svjetsku boksersku asocijaciju (IBA).

MOK je zatražio da naš Olimpijski komitet jednako postupi prema Bokserskom savezu Crne Gore.

Upravni odbor COK-a odlučio je da članstvo BSCG bude uslovno suspendovano do kraja 2024. godine, uz želju i nadu da će nastali problemi biti riješeni do tada i da će ponovo biti punopravan član.

“Donijeli smo jednu tešku odluku koja se odnosi na Bokserski savez Crne Gore. To smo uradili na zahtjev Međunarodnog olimpijskog komiteta. Kao što znate, MOK je suspendovao Svjetsku boksersku asocijaciju (IBA). Shodno toj odluci, preporučili su da isto urade nacionalni olimpijski komiteti sa svojim bokserskim savezima. Razmatrali smo na koji način to da uradimo. Mi smo imali zaista odličnu saradnju sa BSCG. Željeli smo da budemo oprezni jer imamo talentovane takmičare u tom sportu, od kojih očekujemo dobre rezultate. Imaćemo predstavnicu tog saveza na Olimpijskim igrama u Parizu, Bojanu Gojković. To su zaista dragulji crnogorskog sporta i prema njima se treba pažljivo odnositi”, poručio je Simonović.

Predjsednik COK-a vjeruje da će nastali problemi biti riješeni do početka 2025.

“Bićemo strpljivi i radićemo na tome da Bokserski savez ostane u sistemu COK-a. Do kraja ove godine bi trebalo da bude formirana bokserska asocijacija koja će biti članica i priznata od stane MOK-a. Nadamo se da će se naša bokserska organizacija uključiti u tu asocijaciju, kako bismo nastavili saradnju u idućoj godini, na isti način kao i do sada, na obostrano zadovoljstvo.”

Simonović naglašava da žali zbog situacije u kojoj su se našli, ali da Bokserski savez Crne Gore mora donijeti ispravnu odluku.

“Ukoliko se to ne desi oni će biti trajno isključeno iz COK-a, onda bi se tražio neki drugi format za organizaciju i učešće u radu našeg olimpijskog komiteta, ukoliko za to bude mogućnosti i želje. Ipak, vjerujem da to toga neće doći”, zaključio je Simonović.

Simonović je saopštio da će Crnu Goru na Olimpijskim igrama predstavljati 19 sportista.

To su jedriličar Milivoj Dukić, bokserka Bojana Gojković, atletičar Darko Pešić, teniserka Danka Kovinić, plivač Miloš Milenković i plivačica Jovana Kuljača i muška vaterpolo reprezentacija.

“Nadam se da ćemo i u Parizu imati uspješan nastup”, rekao je Simonović.

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, koji je na poziv Simonovića prisustvo Skupštini, kazao je da je partnerstvo temelj svakog uspjeha.

“Zajedno, možemo i moramo raditi na tome da sport postane sastavni dio života svakog građanina Crne Gore. U tom kontekstu želim istaći da ćemo biti pouzdan partner COK-u, ali i svim ostalim sportskim organizacijama u ostvarivanju svojih programskih ciljeva”, rekao je Šćekić.

On je poželio crnogorskoj delegaciji svu sreću na sportskim borilištima u Francuskoj.

“Siguran sam da će Crnu Goru u gradu svjetlosti predstaviti na najbolji način, a u nama će imati najvatreniju podršku”, kazao je Šćekić.

Skupštini je prisustvovalo 35 od 54 delegata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve