Nedjelja, 29 Septembra, 2024
Rubrika:

Moćni Tadej Pogačar demonstrirao silu u 14. etapi Tura

Nova planinska etapa na programu je u nedelju. Pred vozačima je paklenih 197,7 km od Ludenvjeja do Platoa d Beja

Lider u generalnom plasmanu Tadej Pogačar pobjednik je 14. etape 111. Tur d Fransa.

Planinsku dionicu dugu 151,9 km od Poa do Sen Larija Sulana odvezao je za četiri časa, minut i 52 sekunde.

Slovencu je žuta majica na leđima još od druge etape. Vozač UAE Emirejtsa ima dvije pobjede na ovom izdanju, a slavio je u četvrtoj etapi, a ukupno je ubilježio 13 pobjeda u najvažnijoj trci godine.

Na pomenutu relikviju dodao je i tačkasti dres za najboljeg brdaša, a do subote je imao isti broj bodova kao Uno-Iksov Norvežanin Jonas Abrahamsen, koji i dalje ima 36. Njega je prestigao i branilac titule Jonas Vingegor, koji ima 43 boda, a Pogačar je ukupno zaradio 56.

Kad je riječ o generalnom plasmanu, Danac je prestigao Belgijanca Remka Evenpula (Kvik step) za drugu poziciju. Ipak, Vingegor, koji je drugi prošao kroz cilj, bio je sporiji od Pogačara 39 sekundi, pa 25-godišnjak sada uživa prednost od minut i 57 sekundi u odnosu na vozača Visme.

Ako je Evenpulu za utjehu, koji kasni 1:10 za Slovenca, u njegovom vlasništvu je ostala bijela majica za najbržeg mladog vozača.

„Bio je to instinkt. Pokušali smo da osvojimo etapu, ali s fokusom na the sprint. Adam (Jejts) je napao, a Visma je morala da pokuša da održi razliku. Vidio sam priliku da me Adam malo povuče i ispalo je savršeno. Veliko hvala cijeloj ekipi za današnju pomoć, ovo je pobjeda za sve moje timske kolege“, presrećan je bio Pogačar posle trijumfa.

Dodao je da mu je uzor legendarni Britanac u Astani, koji je nedavno dobio vitešku titulu, a na ovoj Trci oko Francuske postavio je novi rekord.

„Osvajanje etape na Turu bilo mi je nezamislivo kao djetetu. Recimo, kad sam gledao Marka Kavendiša kako osvaja te silne etape, stekao sam utisak da je to nemoguće i da je s druge planete. Ipak, snovi su sustižni ako ih slijedite“, podvukao je Pogačar.

Nova planinska etapa na programu je u nedelju. Pred vozačima je paklenih 197,7 km od Ludenvjeja do Platoa d Beja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve