Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Liga nacija: Lekcija Danaca, surovo prizemljenje Piksijevih Orlova

Epilog, Danska je slavila drugu pobjedu u dva kola, i već sada ima plus pet u odnosu na Srbiju. Već sada drugo mjesto u grupi koje bi prema nekim najavama obezbijedilo prvi šešir prilikom žrijeba za Mondijal, miljama je daleko za Srbiju

Poletjeli su reprezentativci i stručni štab Srbije poslije remija protiv Španije, ali su brzo vraćeni u realnost, Danska im je očitala fusbalsku lekciju – 2:0.

Pohvale je dobila Srbija za meč protiv Španije i remi protiv prvaka Evrope na debiju u „A“ diviziji Lige nacija, ali za ono što su pokazali na „Parkenu“ u Kopenhagenu, Orlovi zaslužuju kritike.

Očajno postavljena taktika, prilično defanzivna, sa trojicom igrača takvih karakteristika u sredini terena – Lukićem, Ilićem i velikim iznenađenjem Grujićem, jasno je govorila kakvo je Stojkovićevo oprijedelenje protiv selekcije sa kojom Srbija ima negativan skor.

I bila je to očigledna greška, mada je i pitanje kakav je selektor Srbije uopšte imao izbor usljed brojnih (ne)očekivanih otkaza najboljih pojedinaca, onih koji su u prethodnom periodu bili nosioci igre.

Ali, kad su već željeli u ovo društvo, kad su već poletjeli poslije osvojenog boda protiv Španije, onda ne smiju da traže bilo kakve alibije. A, sigurni smo da će ih biti, na to smo već navikli od Orlova.

Epilog, Danska je slavila drugu pobjedu u dva kola, i već sada ima plus pet u odnosu na Srbiju. Već sada drugo mjesto u grupi koje bi prema nekim najavama obezbijedilo prvi šešir prilikom žrijeba za Mondijal, miljama je daleko za Srbiju.

Prva šansa na meču viđena je u 13. minutu, poslije prekida za Dansku i prekršaja koji je skrivio Lukić. Poslije ubacivanja iskosa sa desne strane Vestergard je glavom zahvatio loptu, ali je šutirao pored Rajkovićevog gola.

Samo minut kasnije prvi korner i ponovo prilika za domaćina, Eriksen je u 14. minutu sjajno ubacio loptu, a Norgard je glavom zahvatio loptu pored brojnih srpskih igrača, ali je dobio samo novi korner. Bilo je opasno…

Prvi pokušaj Srbija je imala u 19. minutu, dugo je Pavlović vukao loptu, stigao na 17 metara od gola i snažno je šutirao, ali je bio prilično neprecizan.

Potom, po prilika za obje selekcije u kratko vremenskom razmaku, najpre za Dansku preko Eriksena u kontri, ali ga je odbrana Srbije izblokirala. Nedugo potom, u 24. minutu nešto najbolje što je Srbija uradila u prvom poluvremenu, Samardžić je šutirao sa više od 20 metara, Šmajhel je bio oprezan.

Vrlo dobru šansu Danci su imali u 29. minutu, poslije još jednog prekršaja Lukića u opasnoj zoni. Eriksen je odlično izveo slobodan udarac sa 18 metara, ali je još bolje u živom zidu reagovao Grujić, pa su domaći dobili samo korner posle kojeg nije bilo opasnosti.

Danska je ipak povela, sasvim zasluženo, u 36. minutu, poslije prelijepe akcije i duplog pasa Poulsena i Gronbeka, ovaj drugi je šutirao preko Erakovića, koji je završio na travi, Rajković nije imao nikakvih šansi – 1:0. Dugo je trajala VAR provera, gotovo tri minuta, ispostavilo se da nije bilo ofsajd pozicije prilikom nadapa domaćih.

Jednu izmjenu na poluvremenu napravio je selektor Stojković, na teren je umjesto Grujića poslao daleko ofanzivnijeg Andriju Živkovića, jednog od najboljih na terenu u duelu protiv Španije. Indirektno, Piksi je priznao svoju grešku sa starta meča. Ispostavilo se da je bilo prekasno.

Potencijalnu kontru Srbije grubim prekršajem upravo na Živkoviću na polovini terena zaustavio je Andresen, opravdano je dobio žuti karton, prvi na meču u obje selekcije.

Imala je Srbija sasvim solidnu priliku u 53. minutu, Lukić je centrirao sa leve strane, Živković iz prve zahvatio loptu i volejom sa 14 metara je poslao pored gola Šmajhela.

Još jedna kontra Srbije zaustavljena je prekršajem, poslije faula nad Ilićem žuti karton dobio je Kirstijansen u 59. minutu. A potom je Danska polako preuzimala inicijativu.

Prva šansa za Dansku odmah je rezultirala golom u drugom poluvremenu. Dugo je Kristijansen držao loptu, potom centrirao sa lijeve strane, a pored najlošijeg u sastavu Srbije Lukića Poulsen je u 61. minutu zahvatio loptu makazicama i savladao Rajkovića – 2:0.

Mogla je Srbija brzo da se vrati u igru, ali je Saša Lukić potvrdio u 65. minutu da ovo nije njegova utakmica. Preletjela je lopta ubačena iz kornera sve igrače, došla mu pravo na nogu, a prvotimac Fulama je neometan, sa pet metara šutirao pored gola Danske.

Sve što je uradio na ovoj utakmici Saša Lukić bilo je pogrešno. U 70. minutu je poslije grubog prekršaja na protivničkom igraču dobio žuti karton. Samo minut kasnije požutio je i Stefan Mitrović. A u 72. minutu, vjerovali ili ne, i Strahinja Pavlović! Ovaj podatak sasvim dovoljno govori o igri Srbije na ovom susretu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve