Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Kako je korona promjenila igre

Inače, prvobitno je trebalo 10.000 navijača iz Japana da prisustvuje takmičenjima, ali se na kraju i od toga odustalo.

Još šest dana i toliko čekane Igre će napokon krenuti nikad čudnije, nikad sa više opreza i, što je najtužnije, bez navijača. Osmog dana jula Japan je proglasio vanredno stanje u Tokiju i ono će ostati na snazi do 22. avgusta. Dakle i nakon kraja Olimpijskih igara, dok će odluka o prisustvu publike na Paraolimpijskim igrama biti donijeta 16. jula, piše BBC.

Inače, prvobitno je trebalo 10.000 navijača iz Japana da prisustvuje takmičenjima, ali se na kraju i od toga odustalo.

Seiko Hašimoto, predsjednica Organizacionog komiteta, rekla je da joj je “žao ljudi koji su kupili karte”, kao i onih koji su vlasnici prodavnica i ugostiteljskih objekata u blizini olimpijskih borilišta.

PORAST INFICIRANIH, ALI…

U Japanu je tokom juna i jula naglo porastao broj inficiranh, ali ova zemlja i dalje ima relativno malo slučajeva zaraženih… Naravno, osim novog talasa koji je počeo u aprilu, vlasti Japana brine i novi soj korona virusa.

Od početka pandemije zabilježeno je 831.621 potvrđeni slučaj, a od tog broja preminulo je oko dva posta Posljednjih sedmica dnevno se u ovoj zemlji zarazi oko 3.500 ljudi.

Brine i masovna vakcinacija, koja je počela tek u februaru, kasnije nego u većini drugih razvijenih zemalja.

U trenutku kada je odlučeno da Igre budu bez navijača u Japanu (zemlji od 126 miliona stanovnika) bilo je revakcinisano 15 odsto stanovništva, a sada je ta brojka povećana na 20 odsto.

Inače, ulazak stranaca iz 159 zemalja je trenutno zabranjen.

TESTOVI, TESTOVI…

Sve sportiste, ali i ostalo osoblje, novinare očekuje pravi mali pakao po dolasku u J apan, jer će prvih nekoliko dana biti svakodnevno testirani na COVID-19. Sportistima nije traženo da moraju da se vakcinišu, iako zvaničniđ Međunarodnog olimpijskog komiteta očekuju da će vakcinisanih takmičara biti oko 80 odsto.

JAPANCI NE ŽELE IGRE

Obično su Olimpijske igre nešto što sanja svaki grad na planeti, ali u eri korone to nije slučaj. Bar ne sa glavnim gradom Japana.

Nedavna anketa vodećeg dnevnog lista Asahi Šimbun pokazala j e da više od 80 odsto ispitanika smatra da Igre treba da budu otkazane ili odložene.

Uz sve to nekoliko gradova koji je trebalo da ugoste sportiste odustalo je od dogovora zbog straha od kovida i dodatnog pritiska na zdravstveni sistem.

Uostalom, u maju je japanski Sindikat ljekara rekao da je nemoguće održati Igre s obzirom na pandemiju.

TROŠKOVI

Ugovorom između MOK-a i grada domaćina Tokija jasno je naznačeno da samo Međunarodni olimpijski komitetmožeda otkaže Igre. Smatra se da MOK zarađuje oko 70 odsto novca od prava na televizijske prenose, a 18 odsto od sponzorskih ugovora. Upravo su predstavnici MOK-a više puta insistirali na tome da Igre mogu bezbjedno da se održe, čak i pod vanrednim stanjem.

Zvanični trošak Igara je oko 15,4 milijardi dolara, ali Vladina revizija sprovedena prošlog decembra procijenila je da su stvarni troškovi bliži 28 milijardi dolara.

Očekivalo se da će za Igre biti na raspolaganju približno 7,8 miliona ulaznica, što bi donijelo procijenjeni prihod od 800 miliona dolara.

Da je Tokio prekršio ugovor i otkazao Igre, svi finansijski gubici pali bi na teret glavnog grada Japana.

 

IzvorBBC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve