Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Grad svjetlosti kao sazvježđe svih sportskih zvijezda

U Parizu će narednih dana biti održano svjetsko prvenstvo u svim sportovima i u toj činjenici se krije veličina Olimpijskih igara, a na borilištima će se pojaviti takmičari iz svih zemalja planete i biti smješteni u olimpijskom selu, tako da će pored pohoda na odličja i svih kulturoloških razlika imati i priliku da se druže i upoznaju, izgrade mnoga prijateljstva kao što je to bilo više od jednog vijeka unazad. 

Olimpijske igre su najveći sportski događaj u istoriji čovječanstva, a Grci nijesu ni slutili, kada su ovo takmičenje pokrenuli prije više od 2.700 godina, kakav su istorijski pokret utemeljili još u antičko vrijeme.

Činjenicu da su Olimpijske igre vjerovatno najznačajniji civilizacijski izum ne mogu da pokvare ni SAD koje na sve načine nastoje da ih pretvore u vlastitu prćiju i zabavu za svoje narodne mase ov Njujorka do Los Anđelesa, i od Aljaske do Meksičkog zaliva…

U Parizu će narednih dana biti održano svjetsko prvenstvo u svim sportovima i u toj činjenici se krije veličina Olimpijskih igara, a na borilištima će se pojaviti takmičari iz svih zemalja planete i biti smješteni u olimpijskom selu, tako da će pored pohoda na odličja, i svih kulturoloških razlika, imati i priliku da se druže i upoznaju, izgrade mnoga prijateljstva kao što je to bilo više od jednog vijeka unazad.

U Parizu će se pojaviti najveće sportske zvijezde i oni će imati priliku da između sebe pokažu koliko mogu i šta znaju, ali i da svojim rezultatskim ostvarenjima još jednom zadive svijet.

Kada smo kod tenisa, sasvim sigurno najveća zvijezda je Novak Đoković koji ima rekordne 24 Grand slam titule, a igrat će u Parizu i Španac Karlos Alkaras, jedan od najboljih tenisara svijeta koji je nedavno osvojio Vimbldon i koji bi mogao da nadmaši Đokovića.

Francuska mu neće biti problem jer tamo je nedavno osvojio Roland Garos, a svakako da će oči biti uprte i u odlazeće asove Britanca Endija Mareja koji ima 37 godina, i dvostruki je olimpijski pobjednik (London 2012. i Rio 2016.), a odlučio je da mu olimpijski turnir u Parizu bude posljednji nastup prije odlaska u penziju.

Tu je i Rafael Nadal koji je na pariškoj šljaci trijumfovao 14. puta tokom održavanja Rolan Garosa, a sasvim sigurno nakon Pariza više nikad neće biti učesnik olimpijskog teniskog turnira kao takmičar.

Ipak, njegov nastup je pod znakom pitanja zbog povrede, tako da ni trener Karlos Moja ne zna hoće li uopšte biti spreman da izađe na teren, a kamoli da li će doči do meča sa Đokovićem u drugoj rundi olimpijskog turnira.

Velika zvijezda Olimpijskih igara biće i američka plivačica Kati Ledecki koja je dominirala na Igrama 2016. osvojivši pet zlatnih medalja i postavivši dva svjetska rekorda.  Bila je tada prva plivačica od 1968. koja je na istim Igrama pobijedila na 200, 400 i 800 metara slobodno. U Tokiju je osvojila još četiri medalje, a ovo će joj biti četvrte Olimpijske igre. Ona ima samo 27 godina i već 10 olimpijskih medalja.

Oči regionalne javnosti svakako će biti uprte u fenomenalnu Lanu Pudar koja bi mogla da potvrdi i da se i na ovim prostorima rađaju sjajni plivači i nasljedi Đurđicu Bjedov i Milorada Čavića.

Kada smo kod SAD, treba pomenuti i gimnastičarku Simone Bajls (27), koja je u Tokiju bila predozirana doping stimulansima i na gimnastička borilišta izašla tek posljednjeg takmičarskog dana kada se očistila.

U Francuskoj će imati svoj povratak olimpijskoj gimnastici, pošto je četverostruka olimpijska šampionka iz 2016. godine, a pauzirala je dvije godine nakon odustajanja od većine takmičenja na Igrama u Tokiju 2021. godine. Takmičenjima se vratila u avgustu 2023. i sada bi pomnije pripremljena mogla oboriti nekoliko rekorda.

Ona dolazi iz zemlje u kojoj vjeruju da su kao ljudi nadrasa i da u svim sportovima moraju imati najbolje u istoriji, pa tako medijski protežiraju dopingovanu Bajls za najboilju svih vremena, bolju čak i od Nađe Komaneči. Amerikanci ne mogu da podnesu da tamo neka Komaneči bude boolja od neke američke gimnastičarke. No, no!

Amerikanci su odlučili da Bajls stigne i do drugog mjesta na listi osvajačica olimpijskih medalja u ženskoj gimnastici. Matematički, ona ne može uhvatiti Larisu Latinjinu, koja je osvojila 18 medalja na Igrama (1956., 1960., 1964.), ali sa pet medalja u Parizu, za koje je uz brojne stimulanse sposobna ona može stići do 12 olimpijskih odličja.

U atletici sve oči biće uprte u svjetskog rekordera u skoku s motkom Šveđanina Armanda Duplantisa. On je za sada nastupio samo u Tokiju, trenuto je svjetski rekorder na otvorenom i u dvorani (6,24metara i 6,22 metra), te aktualni olimpijski šampion. Duplantis je granicu od šest metara preskočio više od 60 puta, a to nije uspjelo nikome drugom u istoriji ovog sporta, tako da je Ukrajinac Sergej Bubka ostao daleko iza njega.

Mnogo je još velikih sportista koji će nastupiti u Parizu, poput srpskog košarkaša Nikole Jokić, trostrukog MVP-a NBA lige.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve