Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Filipinci žele da uvedu šut za četiri poena

Kup Guvernera Filipina koji startuje u avgustu imaće i liniju za četiri poena i biće udaljena na 8,20 metara od koša.

Šut za tri poena prvi put je uveden u sezoni 1979/80. u NBA ligi i nakon toga se to pravilo proširilo i u ostalim takmičenjima pod okriljem FIBA.

Nakon 45 godina Filipinci spremaju novu košarkašku revoluciju idejom da se uvede šut za četiri poena koje postoji već na pojedinim Ol-star mečevima i revijalnim utakmicama širom planete.

Kup Guvernera Filipina koji startuje u avgustu imaće i liniju za četiri poena i biće udaljena na 8,20 metara od koša.

To znači da ćemo, možda, prvi put u istoriji košarke imati priliku da vidimo i akciju od pet poena (šut za četiri i dodatno slobodno bacanje).

Pojedinci se već bune i smatraju da ovo pravilo FIBA ne smije da prihvati.

Inače prvi pogodak za tri poena zabilježen je 12. oktobra 1979. godine na utakmici Boston Seltik – Hjuston Rokets na debiju u NBA ligi čuvenog Lerija Birda.

Leri Bird je pred rasprodatim “Gardenom” odigrao prvih 28 minuta u zelenom dresu Boston Seltiksa, zabilježio je 14 poena, 10 skokova i pet asistencija. Boston je pobijedio 114-106, ali svu slavu je pokupio bek domaćih Kris Ford šutem za tri poena kojim je ušao direktno u istoriju NBA lige i svjetske košarke.

FIBA je šut za tri poena uvela 1984. godine nakon Olimpijskih igara u Los Anđelesu i u početku je linija bila postavljena na 6,25 metara od koša.

Četiri godine ranije NCAA liga uvela je trojku, i to na liniji 6,70 metara. Ostalo je zabeleženo da je prvu “univerzitetsku” trojku pogodio Roni Kar sa Vestern Kerolajna univerziteta. Bilo je to 29. novembra 1980. godine.

U Jugoslaviji je u sezoni 1984/85. prvi put uvedeno pravilo za šut od tri poena, a najbolji “trojkaš” prve sezone bio je košarkaš Jugoplastike Ivica Dukan.

Narednih sezona šutevima za tri poena u Jugoslaviji, ali i Evropi je dominirala Cibona koju su predvodili braća Dražen i Aleksandar Petrović, Danko Cvetićanin, Sven Ušić, a nešto kasnije veoma uspješan u šutiranju trojki bio je i centar Franjo Arapović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve