Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Ferstapenu pol pozicija, ali Lekler startuje prvi

Holanđanin je u kišnim uslovima na stazi ''Spa Frankoršam'' upisao deveti pol ove sezone, a 41. u karijeri, ali će zbog promjene pogonske jedinice biti pomjeren na 11. poziciju na startu nedjeljne trke

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Belgije, 14. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, ali će sa prvog mjesta startovati Šarl Lekler u Ferariju.

Holanđanin je u kišnim uslovima na stazi „Spa Frankoršam“ upisao deveti pol ove sezone, a 41. u karijeri, ali će zbog promjene pogonske jedinice biti pomjeren na 11. poziciju na startu nedjeljne trke.

Trostrukom svjetskom šampionu je najbliži bio Lekler, sa šest desetinki zaostatka, pa će on naslijediti prvu startnu poziciju, ispred drugog vozača Red Bula Serhija Peresa i Luisa Hamiltona u Mercedesu.

Još u petak je bilo jasno da će Ferstapen u najboljem slučaju biti 11. na startu zbog kazne, a on je u kvalifikacijama uradio sve što je potrebno da dođe do najboljeg mogućeg scenarija po njega. Holandski automobilista, koji je inače rođen u Belgiji, bio je nezaustavljiv u kvalifikacijama, a u samom finišu se činilo da će Peres naslijediti prvu poziciju, međutim, Lekler se postarao da on bude taj.

Vozač Ferarija je za samo 11 hiljaditinki bio ispred Meksikanca, dok je Hamilton bio sedam stotinki dalje na četvrtoj poziciji, koja će zapravo biti treća za njega na startu. Najbolji među ostalima bio je Lando Noris u Meklarenu, ispred timskog kolege i pobjednika prošlonedjeljne trke u Mađarskoj Oskara Pjastrija, dok je sedmi bio Džordž Rasel u drugom Mercedesu. Među prvih 10 našli su se i drugi vozač Ferarija Karlos Sains junior, dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso i Esteban Okon u bolidu Alpina.

U prva dva dijela kvalifikacija nije bilo većih iznenađenja, a od ranije je bilo poznato da će vozač RB tima Juki Cunoda startovati sa začelja jer je dobio pomjeranje od čak 60 pozicija zbog promjene brojnih komponenata na bolidu. Japanac je bio 18, iza dvojca Hasa Nika Hilkenberga i Kevina Magnusena, a ispred Logana Sardženta u bolidu Vilijamsa i vozača Zaubera Guanjua Džoua, kojeg čeka kazna zbog usporavanja Ferstapena.

Kao 10. će zbog kazne za Holanđanina startovati vozač Vilijamsa Aleks Albon, koji je bio prvi ispod crte u drugom dijelu kvalifikacija, dok će mjesto uz branioca titule zauzeti Pjer Gasli u drugom bolidu Alpina. Iza njih slijediće Danijel Rikardo, Valteri Botas i Lens Strol.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve