Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Evroliga planira brojne promjene

Vođstvo lige planira da proveća broj klubova učesnika, a u toku je rasprava što bi za konačan rezultat trebalo bi da implementaciju pravila o ograničenju potrošnje, odnosno uvođenje seleri kepa.

Velike promjene planiraju se u Evroligi do kojih jendošla grčka Gazeta, koja navodi da evropsku košarku čekaju ozbiljne reforme od sezone 2025/26.

Vođstvo lige planira da proveća broj klubova učesnika, a u toku je rasprava što bi za konačan rezultat trebalo bi da implementaciju pravila o ograničenju potrošnje, odnosno uvođenje seleri kepa.

Kada je širenje Evrolige u pitanju izvjesno je da se sa sadašnjih 18 neće povećati na više od 20 timova. Takođe, u planu je da u ‘odabrano društvo’ budu pridruženi još neki akcionari. Prvobitna ideja je da ih bude 15 ili 16, umjesto sadašnjih 13.

Ako govorimo o sistemu takmičenja, piše dalje Gazeta, nije isključeno da bi i ono moglo da se promjeni.

Postoje dva scenarija. Po prvom, sve bi ostalo isto, samo bi usljed povećanja broja učsnika svaka ekipa odigrala po četiri meča više u ligaškom dijelu sezone. Drugi scenario podrazumjevao bi podjelu na dvije konferencije, po ugledu na NBA ligu.

Ograničenje zarada, ukoliko bi bilo sprovedeno na pravi način, moglo bi i te kako da utiče na zanimljivost takmičenja. Toga su i te kako svjesni sadašnji rukovodioci takmičenja. Otuda je ta tema možda i najosjetljivija.

“U izveštaju se navodi da su akcionari u principu zainteresovani za nametanje određenih ograničenja. Navodno, na njihovoj Skupštini potegnuto je ovo pitanje i iznesen prijedlog da gornja granica plata za igrače i trenere bude nešto više od 12.000.000 evra po sezoni. U pitanju je neto iznos”, stoji u tekstu grčkog lista.

U planu je da Evroliga ima i donju granicu kada su plate u pitanju. Najprostije rečeno, ko ne uspije da obezbjedi budžet od najmanje 7.000.000 evra (za igrače i trenere), neće moći da igra elitno takmičenje

Gazeta naposljetku navodi kako izmjene nisu konačne, da su u procesu rasprave i da će, ukoliko sve bude usvojeno, kako se očekuje, biti u primeni od sezone 2025/26. Dakle, ne od predstojeće…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve