Utorak, 2 Jula, 2024
Rubrika:

EURO 2024: Njemačka u turbulentnom duelu savladala Dansku i izborila četvrtfinale

Fudbaleri Njemačke savladali su Dansku 2:0

Nakon što je Švajcarska izbacila Italiju u osmini finala Evropskog prvenstva, u četvrtfinale se plasirao i domaćin Njemačka savladavši Dansku 2:0.

Prvo poluvrijeme imalo je bukvalno sve što se od jedne utakmice poželjeti može, osim golova.

Nagelsman je iznenadio sve sa izostavljanjem Florijana Virca, ali njegov tim je već u prvih 10-ak minuta mogao da vodi i 3:0.

“Elf” je pogodio mrežu već u trećem minutu kada je Šloteberk nakon kornera glavom zakucao loptu, ali je gol poništen zbog markacije Šmajhela u petercu od strane Gundogana.

Nije to obeshrabrilo domaćine koji su stvorili još veliki brojh prilika. Jozua Kimih je sjajno šutirao sa preko 20 metara ali Šmajhel brani. Probao je i Haverc dobro uhvaćenim volej udarcem nakon pasa Rudigera, ali danski golman i ovo brani.

Prva prilika za Dance došla je preko Joakima Mela, koji je probao šut ali je prebacio gol Nojera.

I taman kad se meč zahuktao, sudija Oliver je prekinuo igru, i poslao sve igrače u svlačionicu.

Prvo je bila grmljavina, a onda i provala oblaka koji je pratio i grad. Utakmica je prekunta na 20-ak minuta.

Kasnije je javljeno da je upravo reagovala meteorološka služba koja je najavila nevrijeme pa je glavni arbitar obavješten da pravovremeno reaguje.

Nakon 20-ak minuta utakmica je nastavljena i odmah Njemci su zaprijetili, ponovo Haverc koji je glavom dobro šutirao ali Šmajhel je bio kao “gromobran” na golu Danske, privlačio je sve šuteve protivnika.

Sam kraj poluvremena i najbolja prilika za Dance. Sve je pokrenuo Dilejni oduzetom loptom, a onda u razmjeni pasova sa Hojlundom i Eriksenom lansiran je u kontri, da bi potom proigrao Hojlunda, ali i golman Nojer je dobro pratio i pravovremeno istrčao sa gol linije.

U nastavku Danska je šokirala cio Vestfalen, nakon ubačene lopte i dosta peripetija, Joakim Andersen je pogodio mrežu Nojera.

Međutim VAR je poništio gol i to ne radi njegovog ofsajda nego Tomasa Dilejnija, koji je bio vjerovatno samo pola centimetra u nedozvoljenoj poziciji ako je vjerovati tehnici.

Gol je poništen, a Anderesn na drugoj strani igra rukom i to ponovo nakon reakcije video tehnologije.

Nema sumnje da je VAR ovog puta sigurno bio u pravu, a Haverc je doveo Njemce do toliko željenje prednosti.

Foto: EPA/EFE

Odmah nakon gola, fudbaler Arsenala je mogao da udvostruči, ali 1 na 1 i pokušaj loba nije se slavno završio.

Njemačka je nakon toga krenula u svoju prepoznatljivu kontrolu posjeda, čekali su strpljivo da se napravi rupa u danskoj odbrani, i iz jedne takve prilike došli su do novog gola.

Lopta je od šesnaesterca danske vraćena do Nojera, koji je dao Šloteberku, a štoper Dortmunda je lansirao Džamala Musijalu. Mladi fudbaler Bajerna je bio precizan i praktično riješio pitanje pobjednika.

To je treći gol za Musijalu koji se sad izjednačio sa Mikatuadzeom iz Gruzije po broju golova na čelu liste najboljih strijelaca.

Pobjeda Njemačke znači i automatski da se karijera velikog Tonija Krosa, generacijskoj fudbalera i majstora produžila bar za još jedan meč u kojem će “elf” igrati protiv boljeg iz meča Španije i Gruzije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve