Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Bilans medalja: SAD u foto finišu preskočila Kinu

Amerikanci ni u Parizu nisu prepustili primat i četvrti put zaredom su završili na vrhu kada je bilans medalja u pitanju

Završen je takmičarski program na 33. Ljetnjim olimpijskim igrama u Parizu, a do samog kraja vodila se uzbudljiva bitka oko toga ko će završiti na prvom mjestu bilansa medalja. Na kraju su to mjesto osvojile SAD.

Amerikanci ni u Parizu nisu prepustili primat i četvrti put zaredom su završili na vrhu kada je bilans medalja u pitanju.

U stvari, od 1996. kada su prvi put učestvovale nezavisno države nastale raspadom SSSR, samo se u Pekingu desilo da Amerikanci ne budu prvi, već su to bili Kinezi.

I tada su SAD imale najviše ukupno medalja, kao i sada, ali Kinezi su imali najviše zlatnih, zbog čega su zauzeli prvo mjesto. Imali su veliku šansu i sada to da učine, posebno kada je posljednjeg dana Li Venven u dizanju tegova uzela zlato i Kinezi su došli do brojke od 40 zlata, dok su Amerikanci imali 38. I imali su samo još dva učesnika u priči za zlato.

Ali sjajna Dženifer Valente u biciklizmu i košarkašice u infarkt finalnoj utakmici protiv Francuskinje, uspjele su da odrade posao.

SAD je došao do 40 zlata, a pošto imaju više srebrnih medalja (44 naspram 27) još jednom im je pripala titula.

Domaćin Francuska skoro je duplirala broj medalja u odnosu na Tokio. Francuzi su završili kao peti sa ukupno 64 medalje, od čega 16 zlatnih, 26 srebrnih i 22 bronzane. Ali ovo nisu Igre koje će Evropa, kada su u pitanju medalje, generalno pamtiti po dobrom. Prvi put od 2004. dakle poslije 20 godina, Evropljani (ne računajući Ruse koji nisu učestvovali organizovano), nisu bili u prve četiri. Tada su ispred njih pored SAD i Kine bile Australija i Japan, baš kao i sada.

Najuspješniji plasman u istoriji ostvarila je Holandija, koja je zauzela šesto mjesto sa ukupno 34 medalje. Zlatnih su uzeli 15, sedam srebra i 12 bronzi i druga su najuspješnija evropska ekspesidicija, ispred Velike Britanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve