Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Barbara Matić osvojila prvo zlato za Hrvatsku u Parizu

Bronzane medalje su osvojile Austrijanka Mihaela Poleres i Belgijanka Gabrijela Vilems.

Džudistkinja Barbara Matić je donijela Hrvatskoj prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u finalu kategorije do 70 kilograma savladala Njemicu Mirjam Butkerajt.

Bronzane medalje su osvojile Austrijanka Mihaela Poleres i Belgijanka Gabrijela Vilems.

Matić je sjajno ušla u meč protiv 30-godišnje Njemice i za manje od minute je povela vazarijem. Ostatak borbe je sigurno kontrolisala i zasluženo ostvarila pobjedu karijere.

“Od Miriam sam imala jedini poraz ove godine,sad smo to naplatili. Dvije sekunde su falile za ipon, ali bitno je da sam dobro odradila do kraja. Jedna kazna, u redu, tako se to radi”, kazala je Matić.

Hrvatuca nakon zlatne medalje nije mogla sakriti radost, pa je dodala kako treba da se radiuje.

“Samo ruke u vazduh, veselje, sreća i radost, to je to”, dodala je Matić.

Prije titule olimpijske šampionke Splićanka je osvojila i titulu svjetske prvakinje u istoj kategoriji džudistkinja.

Do 2021. godine Matić je za sobom imala dvije bronze na Evropskim prvenstvima, nekoliko  turnirskih pobjeda, ali su joj izmicala zlatna odličja s najvećeg takmičenja.

Zablistala je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti kada je osvojila titulu svjetske prvakinje, a u finalu pobijedila izuzetno zvučno ime – Japanku Joko Ono.

Za mnoge koji prate muziku znaju da se Joko Ono zvala i supruga legendarnog člana Bitlisa Džona Lenona.

“Nisam o tome razmišljala čak ni kada smo se nas dvije prvi put borile, no onda sam na društvenim mrežama vidjela duhovit komentar u stilu ‘lako ti je bilo nju pobijediti kada ima 88 godina”.

Godinu dana kasnije Matić je odbranila titulu svjetske šampionke z Taškentu, a tada je u finalu bila bolja od sunarodnicu Laru Cvjetko.

“Kada sam vidjela da je i Lara ušla u finale, skakale smo od sreće. Meni je to bio ogroman doživljaj da imamo finale Svjetskog prvenstva i da će zlato sigurno u Hrvatsku. A vjerujem da je rijetko ko, vidjevši dva hrvatsko-japanska polufinala, vjerovao da se to može desiti. Mi smo se čak zajedno zagrijavale, i rekle smo jedna drugoj, neka bolja pobijedi. Za druge je to bila nevjerovatna scena, pa su nas čak i snimali”, prisjetila se Matić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve