Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Alžirka Imane Khelif osvojila zlato na Olimpijskim igrama

Khelif je na ovim Olimpijskim igrama privukla veliku pažnju javnosti

Alžirska bokserka Imane Khelif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalu je jednoglasnom sudijskom odlukom pobijedila Kineskinju Liu Yang.

Khelif je privukla veliku pažnju

Khelif je na ovim Olimpijskim igrama privukla veliku pažnju javnosti. Olimpijski odbor dozvolio joj je da se takmiči na ženskom turniru, iako je 2023. dobila zabranu učestvovanja na Svjetskom prvenstvu od Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) uz objašnjenje da ima XY kromosome i višak testosterona.

Zbog toga je mnogi optužuju da je zapravo muškarac. Mnogima je postalo sporno kako je uopšte moguće da se Khelif takmiči na turniru. Puno se pisalo o neravnopravnosti u odnosu snaga nje i suparnica, zaboravljajući pritom dvije stvari. Iza nje je već nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je nakon pobjede u prvom meču bila poražena u četvrtfinalnoj borbi. Iza nje su i profesionalne borbe s rezultatima koji i ne ulijevaju strah u kosti.

Ima devet poraza

Nije izgubila borbu od 2022., ali ih je izgubila ukupno devet. Konkretno, njen odnos pobjeda i poraza na amaterskom nivou iznosi 37:9. Daleko je to od nepobjedivosti, a još dalje pogleda li se samo ono što radi kao profesionalka.

Khelif je u Pariz stigla s odnosnom 9:5 i dva istaknuta poraza od irskih bokserki Kellie Harrington u četvrtfinalu tokijskih olimpijskih igara i finalu Svjetskog prvenstva 2022. od Amy Broadhurst.

Alžirska ambasadorica UNICEF-a rođena kao djevojčica prije 25 godina u siromašnoj porodici prvo je maštala da će postati fudbalerka. Boks je zavoljela kasnije uprkos protivljenju oca, koji je tvrdio da to nije sport kojim bi se djevojke trebalo baviti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
10.08.2024-03:41 03:41

Tesko mi je pisati o ovome… Postoji na zalost nesto uzasno…Praksa kastriranja djecaka prije puberteta…U Otomanskoj Turskoj takvi djecaci su se nazivali hadumuma [Evnusima] i bili su obicno cuvari harema ili robovi….Takva praksa postojala je i u Kini gdje su evnusi sluzili cara Ili bili sluge po kucama vlastele…. U zapadnoj Evropi djecake su kastrirali da bi oni zadrzalio djecji glas i da bi mogli da pjevaju po crkvama..Nazivali su ih kastrati… Ista praksa postojala je i u pravoslavnoj Vizantiji a ti kastrati su cesto prodavani na istok kao robovi-Mozete provjeriti-ukucajte… Eunuchs: Castrated by the Churches and sold to the… Pročitaj više »