Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Alkaras piše istoriju

Mladi Španac je u finalu Vimbldona drugu godinu zaredom pobiojedii 16 godina starijeg Srbina (6:2, 6:2, 7:6) i postao tek četvrti 21-godišnjak koji je u open eri imao četiri titule nakon Bjerna Borga, Matsa Vilandera i Borisa Bekera.

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena, ima 24 grend slem titule, ali Španac  Karlos Alkaras ima sve predispozicije da mnogo prioje nego se očekivalo ugrozi rekorde koje je proteklih godina postavljala velika teniska trojka – koju su sačinjavali još Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Alkaras sa 21 godinom ima već četiri grend slem trofeja i djeluje nezaustavljivo na putu da dostigne rekorde legendarnih asova svjetskog tenisa, a u tome može samo da ga spriječe povrede kojima je do sada bio sklon.

Mladi Španac je u finalu Vimbldona drugu godinu zaredom pobiojedii 16 godina starijeg Srbina (6:2, 6:2, 7:6) i postao tek četvrti 21-godišnjak koji je u open eri imao četiri titule nakon Bjerna Borga, Matsa Vilandera i Borisa Bekera.

Uzgred, tek je šesti teniser u istoriji koji je u istoj godini osvojio Rolan Garos i Vimbldon uz Borga (1978, 1979, 1980), Rafaela Nadala (2008. i 2010), Roda Lejvera (1969), Rodžera Federera (2009) i Đokovića (2021).

Karlitos je mogao i ranije da riješi meč, jer je u 3. setu servirao pri vođstvu 5:4 i vodio 40:0, ali je sa pet grešaka omogućio rivalu da stigne do jedinog brejka na meču.

“Bilo je 40:0 za mene i nisam ispratio to što je Đoković nevjerovatan borac, iako sam znao da će tražiti šansu. Bilo je teško da ostanem miran i fokusiran poslije te situacije, ali se ušlo u taj-brejk, u kojem sam pokušao da igram najbolji tenis i zadovoljan sam što sam uspio u tome. Srećan sam što sam u ovoj situaciji jer sam očigledno igrao dobro”, rekao je šampion Vimbldona.

Alkaras je ponosan što je tek šesti teniser u istoriji koji je u razmaku od samo pet sedmica osvojio dva najvažnija Ggrend slem turnira.

“Samo se borim i vjerujem u sebe, ne znam šta da kažem drugo. Sjajna je stvar biti u društvu igrača koji su u istoj godini osvojili ove turnire, jer sebe još ne smatram velikim šampionom i trudim se da nastavim da idem svojim putem, da gradim karijeru najbolje što mogu”, poručio je Alkaras.

Današnji dan bi mogao da bude istorijski za Španiju, jer može da se dogodi da se u samo nekoliko sati slave titula na Vimbldona i zlato na Euru.

Nadal je bio šampion u Londonu 2008. i 2010. godine, kada je “roha” osvojila Euro, odnosno Mundijal.

Nadal je svoj prvi Vimbldon osvojio 3. jula 2008. godine, samo nedjelkju dana nakon trijufa fudbalera na Evropskom prvenstvu, kada je u finalu pobijedio Rodžera Federera.

Interesantno da je tog dana počelo i Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje se igralo u Malagi i na kojem je 13. jula titulu osvojila Crne Gora pobjedom u finalu protiv Srbije (6:5).

“Gledaću finale sa mojim timom. Ne znam gdje i kako, ali tako će biti. Ja sam uradio svoj posao, hajde sada fudbaleri da urade isto. Biće sigurno teška utakmica, a nadam se da će bolji tim osvojiti titulu”, rekao je 21-godišnjak iz predgrađa Alikantea.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve