Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Živković: Želim da se šavnička snaga i entuzijazam za očuvanjem osnovnih vrijednosti prenesu širom Crne Gore

Danas je, kaže on, veza između nacionalizma i populizma dobitna kombinacija za rušenje Crne Gore

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je Opštinsku izbornu konferenciju DPS Šavnik, na kojoj su birani članovi Opštinskog odbora. Ističući da nije bitno koliko je stanovnika na teritoriji opštine Šavnik, već kolika je snaga i potencijal ljudi, Živković je izrazio želju da se šavnička snaga i entuzijazam za očuvanjem osnovnih vrijednosti prenesu širom Crne Gore.

“Nije jednostavno da jedna politika traje 33 godine, a još je teže da je ta politika na današnji dan, nakon promjena na državnom nivou, i dalje najjači politički subjekt u Crnoj Gori. Četiri godine od promjene vlasti kod naših političkih oponenata je i dalje prisutna samo jedna misija – da nestane DPS, jer kada nestane DPS onda je lako obračunati se sa Crnom Gorom. Šavnik je najbolji primjer kako se može suprotstaviti takvoj politici i takvom naumu da se uruše demokratski principi i vladavina prava. Suprotstavili ste se pokušaju vlasti da kroz represivni aparat sprovede ono što je njihov konačan cilj. U Šavniku, dobro znate, koliko je bilo pokušaja da se sprovedu izbori – devet puta. Razumio bih ja da neko želi da dođe do vlasti na legitiman način, na izborima da odmjerimo snage pa ko dobije on vrši vlast, ko izgubi ide u opoziciju. Međutim, kroz nečasan posao se pokušava spriječiti ono što je evidentno i neminovno da će DPS nastaviti da vrši vlast. Svjesni su toga i zato ulaze u rušenje demokratije. Obesmišljavaju izborni proces, a nema adekvatnog odgovora od strane tužilaštva”, naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, nije šavnički scenario izolovan slučaj, “to je bio pilot projekat kako da se postupa i u drugim opštinama kada im ne odgovara izborni rezultat”.

“Imate primjer Andrijevice gdje je DPS prije godinu dana mogao da preuzme vlast, ali je smišljen novi model političke borbe – pozivanje kriminalih krugova, rodbine i prijatelja da dođu u prostorije Skupštine i onemoguće održavanje sjednice. U Ulcinju kada treba da se desi promjena vlasti, oni bace suzavac, a govorili su da ćemo mi sprječavati formiranje vlasti. Gdje god se desi da DPS treba da ostane na vlasti ili da preuzme pozicije vlasti, tu imate silu. Više nema demokratije. Jasno je da ćemo mi u Šavniku pobijediti i na preostala dva biračka mjesta, ali ovoj Vladi, na čelu sa Milojkom Spajićem je palo na pamet da ovu krizu riješe uvođenjem prinudne uprave”, dodaje Živković.

Danas je, kaže on, veza između nacionalizma i populizma dobitna kombinacija za rušenje Crne Gore.

“Mandić ucjenjuje Spajića da bi sproveo ciljeve svoje politike, a Spajić prihvata ucjene da bi ostao premijer. Neka mi bilo ko objasni da je uvođenje dvojnog državljanstva, na način kako to planiraju, put za opstanak Crne Gore. Znate i sami, ko dobije državljanstvo nakon dvije godine prebivališta dobija pravo glasa. 20.000 ili 30.000 novih državljana u maloj državi kakva je Crna Gora mijenja potpuno etničku sliku i imate već uspostavljen birački inženjering da izbore više ne morate održavati. Ako na to dodamo njihovu metodologiju kad za svake izbore pošalju i 20.000 ili 30.000 onih koji imaju pravo glasa u Crnoj Gori ta borba postaje potpuno neravnopravna. Osnovno je pitanje da li želimo da živimo u dostojanstvenoj, samostalnoj državi ili u koloniji kojom bi se upravljalo sa strane”, kazao je Živković.

On je istakao da je pratio rad lokalne samouprave, te da zna koliko se Šavnik dinamično razvija, da je neophodno realizoavti projekte u vrijednosti od četiri miliona, kao i da predstoji realizacija jedne od najvećih energetskih investicija. Zbog toga, kazao je, postaje jasno zašto je Šavnik toliko važan i Spajići i Mandiću.

“Predsjednik Srbije kaže da će da radi na kupovini energetskih objekata u regionu, Spajić uvodi zakon kojim će ubuduće Vlada da raspolaže državnom imovinom, a ne Skupština. Nakon što nas još jednom ili dva puta zaduže sljedeće je da počnu da prodaju državnu imovinu, te da se Crna Gora ekonomski potpuno uništi. Sreća je što nijesu složni između sebe. Preko Budve, od Andrijevice, do Podgorice, čak i kad osvoje vlast ne mogu da se dogovore. Pozivaju nas na pomirenje, a između sebe se ne mogu pomiriti. Sa nama se ne moraju miriti, jer mi nećemo odustati od platforme na kojoj djelujemo oduvijek, a to je antifašistička, evropska i građanska Crna Gora”, rekao je Živković.

Najavio je da će kada se završe Opštinske izborne konferencije posvetiti svakoj opštini.

“Boraviću u svakom gradu po nekoliko dana, razgovaraću sa građanima, ali ne na partijskim forumimima, nego neposredno kako sa simpatizerima, tako i sa neistomišljenicima, jer se isključivo tako dolazi do pobjede”, zaključio je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve