Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Žarković: CEP nudi građanima sasvim novi koncept za urbanistički razvoj Podgorice

Prema njegovim riječima novim konceptom razvoja ističu se i planiraju znamenitosti nacionalne kulture i afirmiše se autentični stil graditeljstva.

Crnogorska evropska partija kao nova snaga na političkoj pozornici Crne Gore, u susret predstojećim izborima u Podgorici, građanima Podgorice, nudi sasvim novi koncept razvoja, poručio je odbornički kandidat na izborima u Glavnom gradu Podgorici, člana GO i Predsjedništva CEP-a Dragan Žarković.

“Crnogorska evropska partija kao nova snaga na političkoj pozornici Crne Gore, u susret predstojećim izborima u Podgorici, građanima Podgorice, nudi sasvim novi koncept razvoja. Po ugledu na savremene pristupe razvoja evropskih gradova Strategija razvoja Podgorice koju nudi CEP, predviđa njegovanje kulturno-istorijskih i materijalnih vrijednosti prošlih epoha sa implementacijom i razvojem modernih trendova u razvoju glavnog grada”, rekao je on.

Prema njegovim riječima novim konceptom razvoja ističu se i planiraju znamenitosti nacionalne kulture i afirmiše se autentični stil graditeljstva.

“Razvoj Podgorice, posebno posljednjih decenija uopšte ne uvažava takve pristupe i modele razvoja našeg glavnog grada. U pogledu ostvarivanja aspekata: udobnosti i komfora života, pristupačnosti državnim i opštinskim institucijama, funkcionisanju brzog i udobnog saobraćaja (sa novim vidovima javnog prevoza), zonama za odmor, muzejskim i spomeničkim prostorima današnja Podgorica se razvija bez vizije o elementarnim potrebama sadašnjih a posebno budućih generacija”, kazao je on.

Dodaje da uprkos brojnim komparativnim prednostima koje ima, u pogledu razvoja poljoprivrede, lakih industrijskih grana, turizma i uslužnih djelatnosti, Podgorica se razvija pogrešno u nekim djelovima čak nelohično.

“Ona postaje grad tijesnih i neudobnim stambenih blokova, nekih novih bez elementarnih uslova za udoban boravak i život u njima. Ubrzan razvoj i porast stanovništva ne prate planovi uvođenja novih vidova saobracaja, novih režima u saobraćaju i novih objekata i vidova transporta, koji obezbjeđuju brži i udobniji dostup svim djelovima grada. Razvoj svakog grada a pogotovo glavnog grada države, mora imati svoje muzejske postavke o svim ranijim vremenima i njihovim etničkim grupama koji su naseljavali: Duklju, Ribnicu i Podgoricu”, istakao je Žarković.

Prema njegovim riječima stoga danas turista ili prolaznik Podgorice ne može da vidi gotovo ništa (ni na terenu ni u muzeju), od onoga sto se pouzdano naučnoistorijski zna o životu, dometima i dostignućima gradova: Duklje, Ribnice, Podgorice, Titograda.

“Iako je u II svjetskom ratu bombardovana preko 70 puta i do temelja bila razorena, današnja Podgorica nema sačuvanih materijalnih ostataka iz tog bliskog vremena. Nema izgrađenog spomenika svojim 4100 žrtava iz Drugog svjetskog rata. Nema ni spomenike i trgove posvećene njenim slavnim stanovnicima i zaslužnim stvaraocima.
Vidni su ogromni problemi sa neplanskom izgradnjom, uzurpacijom opštinske i državne imovine, nedozvoljenim i neplanskim prikljucenjima na infrastrukturu, sto je sve skupa impliciralo neudobne i nefunkcionalne kvartove koji su nastajali bez ikakvih planova, sa nepropisno uskim pristupnim putevima i nepostojećom pratećom infrastrukturom. Crnogorska evropska partija nudi brz i jednostavan koncept legalizacije bespravnih objekata”, rekao je on.

Osim toga, kako kaže, Podgorica sa potpuno drugim pristupom treba da revitalizuje svoju bogatu ali zapostavljenu kulturnoistorijsku baštinu.

“Njezina važnost i značaj se imperativno mora iskazati u graditeljsko-urbanističkom razvoju grada. U tom smislu, treba razvijati projekte koji se bave obnovom i zaštitom kulturnoistorijskih spomenika, revitalizacijom starih gradskih naselja i krajolika, sa novim konceptom urbanog planiranja koje se bazira na održivom razvoju i njegovoj turističkoj valorizaciji. Planski razvoj grada mora podrazumijevati planiranje tramvajskog i trolejbudkog saobracaja posebno u novim stambenoposlovnim blokovima. Ovakvim konceptualnim pristupom planiranja niko se ne bavi”, navodi on.

Dodaje da pogrešno stanje razvoja traje decenijama.

“Sve prethodne vlasti zaokupljene su planiranjem, projektovanjem i gradnjom uskih bulevara, koji ni današnju gustini saobracaja u tranzitu kvalitetno ne servisiraju, a pogotovo ne servisiraju korisnike poslovnih i stambenih objekata, odnosno male privrede. Nova strategija razvoja Podgorice koju predlaže CEP pruža ekonomsku korist građanima sa jedne strane, a omogućuje podsticaj razvoju urbanih središta sa stvaranjem povoljnog terena za nove strane i domaće investitore sa druge strane. Prema onomešto su dosada uradile prethodne vlasti Podgorice evidentno je da ovi principi uopšte nijesu definisani čak ni kao strateški razvojni ciljevi i zbog toga danasnje stanje razvoja grada posebno ima izgled i posljedice koje svi vidimo”, naglašava Žarković.

Poručuje da CEP ima ljude, kapacitete i znanja da novim i evropskim konceptom planiranja urbanističkog i graditeljskog razvoja i uređenja Podgorice omogući njen održiv razvoj.

“Podgorici ne treba ono sto je u njoj trenutno prisutno: naglašeno građenje tijesnih i pristupno neudobnih stambenih blokova sa preuskim saobraćajnicama na kojima se nemoguće ni zaustaviti a kamo li parkirati vozilom. Zbog svega što nije, a trebalo je biti učinjeno u prethodnim periodima razvoja Podgorice predstoji značajan i dugotrajan rad na popravljanju postojeće haotičnosti i dostizanju novih savremenih ciljeva koje podrazumijeva jedan Glavni grad”, zaključio je Žarković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
13.09.2024-09:18 09:18

CEP nema ljude, kapacitete i nema znanja, a nema ni moći, da nekim “novim” i “evropskim” konceptom planiranja urbanističkog i graditeljskog razvoja i uređenja Podgorice omogući njen održiv razvoj. To dokazuje i ovo saopšetnje, u kojem se samo ponavljaju, već sto i sto miliona puta, razmišljanja “stručnjaka” o razvoju Podgorice. Svojim saopštenjima CEP jasno pokazuje građanima da jeste nova politčka partija na “političkoj” sceni Crne Gore, ali da već na početku svog rada, primjenjuje stereotipne i zastarele metode i shvatanja upravljanja društvenim ambijentom i društvenim razvojem. CEP UVELIKO DAJE POLITIČKU PONUDU “NOVE”, HAOTIČNE” PODGORICE I CRNE GORE! POŠTOVANI CEP, CROGORCI… Pročitaj više »