Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Vuković Kuč: Zakon o državljanstvu ne bi bio zakon nego car-bomba koja bi raznijela temelj Crne Gore

''Izmjena Zakona o državljanstvu jedan je od glavnih ciljeva političke pastve koja danas u Crnoj Gori ostvaruje strategiju ''svesrpskoga sabora'', koji su kao koncept kritikovali glavni evroatlantski igrači, jer su u njemu, konačno, prepoznali velikodržavnu ideju koja može imati nesagledive negativne posljedice u regionu''

Poslanica Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč u izjavi za Antenu M ocjenjuje da se izmjenama Zakona o državljanstvu ostvaruje strategija tzv. Svesrpskoh sabora i da crnogorska opozicija to neće dozvoliti.

“Izmjena Zakona o državljanstvu jedan je od glavnih ciljeva političke pastve koja danas u Crnoj Gori ostvaruje strategiju “svesrpskoga sabora”, koji su kao koncept kritikovali glavni evroatlantski igrači, jer su u njemu, konačno, prepoznali velikodržavnu ideju koja može imati nesagledive negativne posljedice u regionu. Od američkog veleposlanstva u BiH čuli smo: Ovo je opasno. E pa, izmjena Zakona o državljanstvu, kojom Andrija Mandić uslovljava opstanak Milojka Spajića i njegove vlade nije samo opasna, ona može biti kobna, razorna. Sigurno je da bi to bio najrušilačkiji akt koji bi donijela Skupština Crne Gore u svojoj istoriji. To ne bi ni bio zakon, propis, to bi bila car-bomba, koja bi stupivši u pravni poredak Crne Gore, raznijela njen temelj, njeno ustavno ustrojstvo”, objašnjava Vuković.

Kako navodi, izmjenom Zakona o državljanstvu Crna Gora bi izvršila samoubistvo, dok bi premijer Spajić, ako odstupi od zahtjeva Mandića sigurno ostao bez njegove podrške.

“Ako to dozvolimo, mi ćemo pristati na kolektivno samoubistvo. Ta maligna ideja, koju su nad premijera Crne Gore kao Damoklov mač, nadnijeli njegovi navodni politički partneri ima za cilj nestanak Crne Gore i njene građanske postavke. Iskrenost Mandićeve podrške evropskoj perspektivi Crne Gore je kao ona konjska dlaka koja je držala mač nad Damoklovom glavom, pokidaće se samo li Spajić malo skrene ulijevo, pošto je do sada kako-tako uspijevao da se kreće centrom, pozivajući se na IBAR. Više nema toga štita.

Sad se premijer mora suočiti sa zahtjevima eks DF-a i donijeti odluku, ili crnogorska i evropska sadašnjost i budućnost Crne Gore ili vučićizacija i dodikizacija države čiji je premijer. Izabere li ovo drugo, tj. popusti li pred zahtjevom za izmjenu crnogorskoga državljanstva, Spajić će svjesno uvesti Crnu Goru u ralje nacionalizma i permanentne nestabilnosti, sa jasnom namjerom da je poništi i satre”, naglasila je Vuković Kuč.

Sagovornica Antene M zaključuje da izgovor da je državljanstvom iz 2008. godine diskriminisan srpski narod u Crnoj Gori ne može proći, jer se radi o izmjenama državne strukture koja bi Crnu Goru obespravila.

“Lažni izgovor da je državljanstvom iz 2008. godine diskriminisan srpski narod u Crnoj Gori neće i ne može proći. Srpski narod je kao crnogorski i drugi njeni narodi, nastao u Crnoj Gori, njoj je lojalan i odgovoran. Krivotvorni predstavnici Srba u Crnoj Gori, koji su za ostvarivanje interesa Srbije dobro plaćeni, žele tektonsku izmjenu demografske strukture naše države, đe bi se crnogorski građani u potpunosti obespravili i nikad više ne bi mogli odlučivati o svome društvu i političkom uređenju, već bi našim životima upravljali oni koji su nas nedavno viđeli kao 27. izbornu jedinicu Srbije”.

Vuković Kuč navodi da se premijer Spajić nalazi pred istorijskom prekretnicom gdje će se pokazati ili kao “prvi čovjek Crne Gore” ili kao njen “grobar”.

“Pred Spajićem je veliki ispit. Ili će se pokazati kao veliki državnik ili kao mali pion nemoćan da napravi i jedan jedini suveren korak, ucijenjen od ljudi iz raznih interesnih sfera. Bolje je ostati sam na političkoj sceni u korist i za dobro Crne Gore nego biti dio mase koja radi na njenom uništenju i poniženju, imajući samo prividni status prvoga čovjeka njenoga sistema. Bude li ovo prvo, zavazda će biti prvi čovjek Crne Gore, bio na funkciji ili ne, bude li ovo drugo, kratko će biti premijer, a zauvijek grobar Crne Gore”, istakla je ona.

Kada je riječ o smjeni ministra pravde Andreja Milovića, poslanica DPS-a Vuković Kuč se nada da će Milović imati priliku da u parlamentu iznese svoje argumente.

“Nadam se da ćemo u crnogorskom parlamentu imati priliku da čujemo ministra pravde Andreja Milovića i njegovu argumentaciju. To bi bilo zdravo za crnogorsko društvo, za nas kao poslanike, jer bi bilo pogubno da se traži razrešenje jednog ministra, a da nemamo priliku da toga ministra i njegove razloge čujemo u crnogorskoj Skupštini. Naravno to zavisi od odluke predsjednika Skupštine Crne Gore, ali i ta odluka će pokazati dobronamjernost i spremnost da se zaista čuju obje strane kako bismo svi na osnovu te argumentacije i donijeli odluku o svome glasanju”, zaključila je Vuković Kuč.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Labud
14.06.2024-04:03 04:03

Crnogorski narode moj kad je bio porobljeni Balkan od Osmanlija i srpstva Srbije koje je Turska 500g množila za svoje sluge i soldate-i ako smo bili ‘slamka među vihorove’ opstali smo braneći se svojim životima za svoju Slobodu i našu nejač.Evo danas vidimo toliko je Turska to srpstvo namnožela u Srbiju i region da su poluđeli od brojnosti-hoće da porobe nas Crnogorce koje nije su mogli ni sa Osmanlijama.Pogledajmo međusobno danas one što su radi svoje nejači onda morali preć u Muslimane kako danas poštuju nekadašnju svoju grdu i ono od čega su se 500g morali odreći.A ovi otrcana srpstva… Pročitaj više »