Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Vučinić: Zalagaćemo se za raskid temeljnog ugovora i usvajanje rezolucije za genocid nad Crnogorcima

Prema njegovim riječima naročitim vrijednostima smatraju i simbole koji ''nas povezuju sa precima i simbolizuju našu prošlost''

Od životnog je značaja za svaku nacionalnu zajednicu u Podgorici očuvanje nacionalnog identiteta, kao kolektivne posebnosti. Sačinjavaju ga osobenosti naroda koje su njegova suština: jezik, vjeroispovijest, kulturna baština, kultura i posebnosti koje su potvrđene kroz narodno iskustvo kao što su folklor, običaji i tradicija, saopštio je kandidat za odbornika na izborima u Glavnom gradu Podgorici i potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Prema njegovim riječima naročitim vrijednostima smatraju i simbole koji „nas povezuju sa precima i simbolizuju našu prošlost”.

„Zato ćemo se zalagati da se: Raskine Temelji ugovor zaključen sa SPC, usvoji rezolucija o genocidu nad Crnogorcima koji su izvršili srbijanska vojska, žandarmerija i plaćenički odredi u kraljevini SHS, odbrani spomenik junaka Veljega rata i nadvojvode Mirka; dodijeli plac i obezbijede stredstva Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju saborne crkve u Podgorici, dodijeli plac i obezbijede sredstava za izgradnju zgrade crnogorskih nacionalnih institucija: Dukljanske akademije, Matice crnogorske, Fondacije Sveti Petrar Cetinjski, PEN centra, Crnogorske Radio televizije i Udruženja književnika i drugih kulturnih i naučnih udruženja i organizacija”, kazao je on.

Zalagaće se i da se antička Duklja arheološki istraži i valorizuje kao arheološki park i turistički brend, da se arheološki lokaliteti na prostoru Glavnoga grada, koji su od posebnoga značaja za crnogorsku povijest, kao što su antičke crkve u Doljanima i antičke crkve u antičkoj Duklji, turistički i na svaki drugi način valorizuju; da se u Podgorici izgradi Nacionalni muzej u kome bi bila prezentirana crnogorska povijest iz vremena, posebno srednjovjekovne države Duklje, da se u Podgorici utemelje crnogorski Festivali zabavne i narodne muzike i Da se podignu javni spomenici svim vladarima iz dinastija Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, i da se podigne Oltar domovine svim poginulim za njenu slobodu, na kojem bi gorjela vječna vatra u njihovu čast.

„Zato pozivam građane da glasaju za Crnogorsku evropsku partiju. Glasaću za broj osam jer znam ko sam”, zaključio je Vučinić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
09.09.2024-10:31 10:31

Stevo Vučinić, podpredsjednik CEP, prvo mora da objasni zašto je 25 godina, kao jedan od najvažnijih rukovodilaca CPC, uništavao Crnogorsku pravoslavnu crkvu i sve radio da se ne razvija i napreduje, nego da jenjava U RADU i nestane. Stevo Vučinić, kao potpredsjednik CeP-e, mora prvo da objasni zašto je napisao “ustav CPC”, kojIm je raščinjenom svješteniku od strane Carigradske patrijaršije, Mirašu Dedeiću, na opštecrnogorskom zboru izzabranog za Mitropolita CPC, Mihaila, POTURIO “diktatorska prava” da uništava Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Stevo Vučinič, potpredsjednik CEP-e, u “ustavu CPC”, kojeg je napisao i poturio mitropolitu Mihailu, sa jasnom namjerom, UKINUO JE OPŠTECRNOGORSKI NARODNI ZPBOR,… Pročitaj više »