Utorak, 1 Oktobra, 2024
Rubrika:

Vučić „izgubio“ izbore u Crnoj Gori

Vučićevi lojalisti i marionete su poraženi na ovim izborima, dodaje, uprkos zloupotrebama državnih resursa i besprimjernom miješanju i naprednjačkog, kriminalnog aparata i vrha SPC koji su neumorno radili na terenu i u Podgorici i u Kotoru.

Izborni inžinjering Aleksandra Vučića u susjednoj Crnoj Gori konstantan je još od dolaska naprednjaka na vlast. Vođen nacionalističkim nagonima, politička saradnja i podrška srpskim nacionalistima u toj državi svesrdna je, a, pretpostavke i uvjerenost velikog broja upućenih posmatrača prilika – da taj dio prosrpske političke elite svoje odluke i retoriku zasniva prema uputstvima koje dobija iz Beograda, vremenom je postajala sve zasnovanija.

Komentarišući rezultate tek okončanih lokalnih izbora u Crnoj Gori, na kojima su, bez obzira na postizborne kombinatorike, pobjedu odnijele snage „protiv“ kojih je režim Aleksandra Vučića – Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića – sagovornici Danasa ističu da je nakon četiri godine, Vučić po prvi put „izgubio“ izbore u CG.

”Rezultati lokalnih izbora u Podgorici, koji su više od lokalnih, jer skoro polovina građana Crne Gore živi u glavnom gradu, veoma su relevantni za detektovanje promjene raspoloženja u biračkom tijelu. Najprije, ovo je prvi poraz Vučića od 2020. godine u Crnoj Gori”, kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

„Vučić i njegove marionete u Crnoj Gori su poražene“

Vučićevi lojalisti i marionete su poraženi na ovim izborima, dodaje, uprkos zloupotrebama državnih resursa i besprimjernom miješanju i naprednjačkog, kriminalnog aparata i vrha SPC koji su neumorno radili na terenu i u Podgorici i u Kotoru.

”Dalje, rezultati su potvrda snage prozapadnog i opozicionog DPS-a, koji je u krajnje neravnopravnim uslovima izvojevao pobedu nad udruženom koalicijom korumpiranih populista i klerikalnih nacional-šovinista. I možda najvažnije od svega: ovo je dokaz građanskog i multietničkog karaktera Podgorice i Crne Gore. To je ono što Vučićeva BIA glasila i njegovi stratezi nisu razumeli i po čemu se pluralna Crna Gora suštinski razlikuje od monolitne Srbije. U svakom slučaju, CG se vraća sebi i svaki sledeći izbori će biti samo potvrda da ne pristaje da svoju suverenost, svoj identitet, svoju državnost i evropsku budućnost menja za ulogu siromašne provincije u fašistoidnoj ideji tzv. srpskog sveta”, kaže Bešlin.

Ipak, nezavisno od dalje kombinatorike u formiranju vlasti, smatra, ključno pitanje ostaje bahato miješanje Vučića i naprednjačkog kriminalnog režima i slanje hiljada lažnih “vikend glasača” u CG.

”Svi smo vidjeli u nedjelju kilometarske kolone na granici. Taj problem mora dobiti svoje ishodište u institucijama države CG, ali će se najverovatnije i internacionalizovati. Evropske institucije su već reagovale na te izborne putujuće cirkuse kojima Vučić i Dodik obesmišljavaju sve izbore u regionu i ta se kriminalna praksa mora saseći u korenu. Šteta je samo što niko u Srbiji od političkih aktera nije problematizovao to pitanje, jer se Podgorici juče desio “beogradski scenario”, nama vrlo dobro poznat… – zaključuje Milivoj Bešlin.

„Značaj ovih izbora u Crnoj Gori je veliki“

Psiholog Žarko Korać kaže za Danas da je nesumnjivi pobjednik izbora u Podgorici DPS, čiji je dugogodišnji predsjednik bio Milo Đukanović.

Sa trideset posto glasova, skoro trećina birača je za nju glasala, dodaje.

”Treba voditi računa da se ona već četiri godine izložena vrsti medijskog linča posle gubitka vlasti, i da su u tome prednjačile stranke novih vlasti posle dvehiljadite godine. Iako je prosrpska koalicija koju je svesrdno pomagao Beograd dobila dvadeset posto glasova, ona je to dobila najviše zahvaljujući umerenoj izbornoj kampanji i prihvatljivoj kandidatkinji za gradonačelnicu. Dakle i uz pomoć Beograda to je maksimum glasova koje može da skupi u Podgorici”, smatra sagovornik Danasa.

Beograd svakako nema šta da slavi, naglašava, „a vladajuća koalicija u Crnoj Gori naklonjena Beogradu, nije dobro prošla na izborima“.

”U tom smislu Beograd, odnosno Aleksandar Vučić, nije dobio ove izbore. Iako DPS skoro sigurno neće moći da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore, ipak je glavna poruka ovih izbora da podrška takozvanim suvrerenističkim strankama raste u Crnoj Gori. To treba da shvate oni koji bi Crnu Goru, uprkos njenoj istoriji, da svedu na formalno nezavisnu državu”, objašnjava Korać.

Kako zaključuje, „zato je značaj ovih izbora veliki, oni nisu samo pokazali da je stranka koja je bila nosilac borbe za nezavisnu Crnu Goru opstala, već i da je to trajno opredjeljenje građana Crne Gore, nezavisna, demokratska i antifašistička država“.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve