Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Vučelić: Loš rad ASK koči napredak Crne Gore u ispunjavanju obaveza prema građanima

Prema njenim riječima, izvještaj pokazuje da su od dvadeset dvije preporuke, svega tri ispunjene u poslednjih osamnaest mjeseci.

Razočarana sam i zabrinuta zbog neuspjeha naše zemlje da adekvatno ispuni preporuke koje je izdala Grupa država protiv korupcije (GRECO), saopštila je poslanica CIVIS-a Maja Vučelić.

Prema njenim riječima, izvještaj pokazuje da su od dvadeset dvije preporuke, svega tri ispunjene u poslednjih osamnaest mjeseci.

“Ova činjenica jasno govori o ozbiljnom propustu u našim naporima da pobjeđujemo korupciju svakoga dana. Sve što je urađeno u oblasti borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, učinjeno je zbog spoljnjih pritisaka i uslova postavljenih prije svega od strane GRECO i EU. Neprihvatljivo je da smo dozvolili da tako malo bude urađeno i to uprkos jasnim smjernicama i rokovima. To je direktan pokazatelj lošeg rada Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i njenog rukovodstva, koje nije htjelo da odgovori na izazove i zahtjeve koji su pred njih postavljeni”, rekla je Vučelić.

Pozvala je novi Savjet ASK da odmah preuzme odgovornost.

“Jedan od ključnih zadataka novog Savjeta i Agencije mora biti stvaranje uslova za ispunjenje svih preostalih preporuka u narednih četrnaest mjeseci. Naša budućnost kao uspješne i pravno uređene države zavisi od naše sposobnosti da pobjeđujemo korupciju. Uzroci neuspjeha su mnogobroji, ali na prvom mjestu je skandalozno loš rad ASK, kojom rukovode direktorica i njen pomoćnik. Oni su radili na tome da ASK ostane vjetrokaz koji se okreće u skladu sa političkim pritiscima i korupcijskim vjetrom bivšeg režima koji još uvijek duva našom zemljom”, dodala je Vučelić.

Kako je dodala, ASK i njegovo rukovodstvo su posljednja odbrana bivšeg režima.

“To je neprihvatljivo i zahtjeva hitno i odlučno djelovanje prvo Savjeta ASK, a onda i Parlamenta Crne Gore. Pored toga, hitno apelujem na Vladu Crne Gore da da uradi svoj dio posla u ispunjavanju preporuka GRECO-a, posebno onih koje se tiču bezbjednosnog sektora. Ovo je ključno za očuvanje integriteta naše zemlje i zaštitu naših građana od korupcije koja i dalje ugrožava našu državu i svakog pojedinca. Vjerujem da ćemo svi nastaviti da se borimo za transparentnost, odgovornost i pravičnost u svim aspektima državnog upravljanja”, rekla je Vučelić.

Kroz ovu borbu, dodaje, ASK mora da postane ne samo nezavisna institucija, već i ključni igrač u kreiranju zdravog i nekorumpiranog društva, a moja obaveza ostaje da insistiram na visokim standardima i da zahtjevam odgovornost onih koji su zaduženi da štite javni interes.

“Vrijeme je da se stvari promijene, da korupcija više ne bude tema dnevnog reda nego da postane dio prošlosti naše zemlje. To možemo postići samo ukoliko se svi zajedno – Vlada, pravosuđe, ASK i svi nivoi vlasti – udruže u odlučujućoj akciji protiv korupcije. Samo tako možemo izgraditi Crnu Goru u kojoj pravda i poštenje nisu samo ideali, već realnost koju živimo svakog dana”, zaključila je Vučelić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bajo
09.08.2024-03:09 03:09

Znaci krenuli su da uniste ASK i dovedu nesto četnicko.

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
09.08.2024-09:43 09:43

Jedina krivica ASKa je što nije ptocesurala 54 inča…