Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Vlada predlaže skraćenje mandata SO Berane

Sve dalje službene radne u vezi sa upućivanjem ovog Predloga odbornicima, pripreme Predloga odluke o skraćenju mandata Skupštini opštine Berane i organizacijom skupštinskog zasijedanja vršiće služba Skupštine opštine Berane.

Vlada je na današnjoj sjednici predložili Skupštini opštine Berane da skrati svoj mandat zbog toga što, saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, nije izvršila izbor predsjednika opštine najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, kao i da ako se predsjednik opštine ne izabere u roku iz stava 2 ovog člana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine.

Ministarstvo javne uprave vršilo je nadzor nad primjenom Zakona o lokalnojsamoupravi u Skupštini opštine Berane, iz kojeg je, na osnovu dostavljene dokumentacije od strane službe Skupštine opštine, proisteklo da je Skupština opštine Berane donijela je Odluku o prestanku mandata predsjedniku Opštine Berane, od 11.jula 2024. godine, kojom je konstatovano da je Vuku Todoroviću prestao mandat 13. juna, podnošenjem ostavke, kao i da Skupština opštine Berane nije izabrala predsjednika opštine najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

S tim u vezi, Ministarstvo je uputilo Nalaz upravnog nadzora, od 24. jula, kojim je ukazano Skupštini opštine Berane da je rok za izbor predsjednika opštine istekao i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Sekretar Skupštine opštine Berane 6. avgusta 2024. godine, elektronskim putem, informisao je Ministarstvo javne uprave da Skupština opštine Berane nije postupila po Nalazu upravnog nadzora Ministarstva javne uprave, odnosno jedna trećina odbornika nije predložila skraćenje mandata Skupštini opštine Berane i nije donijeta Odluka o skraćenju mandata Skupštini opštine Berane.

“Imajući u vidu činjenicu da do dana podnošenja ovog predloga jedna trećina odbornika nije predložila skraćenje mandata Skupštini opštine Berane, stekli su se uslovi da, shodno odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, predlog za skraćenje mandata Skupštine opštine Berane podnese Vlada”, navodi Vlada.

Sve dalje službene radne u vezi sa upućivanjem ovog Predloga odbornicima, pripreme Predloga odluke o skraćenju mandata Skupštini opštine Berane i organizacijom skupštinskog zasijedanja vršiće služba Skupštine opštine Berane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve