Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Vjerska zajednica Jevreja: Poslanici da pažljivo i nepristrasno razmotre sve argumente u vezi sa situacijom u Izraelu

Crna Gora, kako je dodao, ima mnogo razloga da bude ponosna jer je jedno od njenih ključnih obilježja kroz istoriju ljubav prema slobodi i borba protiv svih oblika porobljavanja ljudi, uključujući fašizam i nacizam.

Vjerska zajednica Jevreja razočarana je činjenicom da Parlament Crne Gore razmatra rezoluciju o navodnim zločinima Izraela u Palestini i poziva sve poslaničke klubove da, ukoliko žele da se bave situacijom u Izraelu, pažljivo, odgovorno i nepristrasno razmotre sve argumente, nakon čega, sigurno neće glasati za takav akt, navodi se u saopštenju te vjerske zajednice.

Kako su kazali, Izrael i Jevreji kao i mnogo puta do sada samo brane svoje pravo na postojanje “i to ne mogu promijeniti iskrivljene predstave medija i društvenih mreža, niti pristrasna percepcija iza koje u suštini stoji, kao i ranije u istoriji, antisemitizam i mržnja prema Jevrejima, samo sada u novom obliku i pakovanju”.

Vrhovni rabin Vjerske zajednice Jevreja Ari Edelkopf ocjenjuje da su nažalost, stavovi koji su u parlamentu saopšteni prošle sedmice i tvrdnje u Predlogu rezolucije “zasnovani na jeftinoj propagandi i svjesnoj obmani onih koji nikada nijesu boravili ni na Bliskom istoku, a kamoli u Izraelu ili pojasu Gaze”.

“Pitamo se gdje su bili ti pojedinci da predlože rezolucije nakon što su godinama teroristi raketama gađali civile u Izraelu? Da li znaju da je za mnoge Izraelce život u skloništima svakodnevica? Ukoliko im je stalo do civila zašto ne osude terorističke organizacije koje koriste palestinske građane kao živi štit? Na kraju – gdje su bili da osude suludi napad 7. oktobra prošle godine u kojem su teroristi odrubljivali glave, mučili žene i djecu i činili nezapamćene zločine nad civilima u Izraelu”, naveo je Edelkopf.

Dodao je da nije čuo za bilo kakve predloge rezolucija kada su djeca i starije osobe otete, mučene, silovane i držane kao taoci u terorističkim tunelima skoro 300 dana. Posebno ih, kaže, zabrinjava šokantna, nedobronamjerna i opasna tvrdnja da je “vlast u Izraelu genocidna i zločinačka grupa” koju je tokom rasprave na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose saopštio jedan poslanik.

Takve ocjene, smatra Edelkopf, šalju pogrešnu sliku građanima Crne Gore i svijetu.

Crna Gora, kako je dodao, ima mnogo razloga da bude ponosna jer je jedno od njenih ključnih obilježja kroz istoriju ljubav prema slobodi i borba protiv svih oblika porobljavanja ljudi, uključujući fašizam i nacizam.

“U ovoj zemlji, podsjećamo, nije bilo Holokausta i mnogi Jevreji su spas od najvećeg zločina modernog doba našli upravo na teritoriji Crne Gore. Zbog toga sto je Crna Gora bila kroz istoriju i što je, do ovog momenta i danas, na desetine hiljada turista iz Izraela i Jevreja širom svijeta svake godine posjećuju Crnu Goru ponosni na njenu slobodarsku tradiciju u kojoj do danas nije bilo ni naznaka fašizma i antisemitizma”, navodi se u saopštenju Vjerske zajednice Jevreja.

Rekao je da takav istorijski kurs ne bi trebalo mijenjati.

“Pozdravljamo stavove dijela poslanika koji su saopštili da sa ovakvim rezolucijama ne bi trebalo žuriti jer nedostaju informacije o svemu što se na terenu dešava. Zato se nadamo da će poslanici prilikom glasanja odlučivati razumno i podsjećamo da antisemitizam nijednoj zemlji nije donio dobro kroz istoriju. Populističke izjave i okretanje glave od radikalnog terorizma nikada ne završe dobro. Masovni zločini, rasizam i diskriminacija kroz istoriju je uvijek počinjala sa Jevrejima, ali se uvijek prelivala i na druge prostore i nacije. Zato pozivamo poslanike da budu razumni i ostanu privrženi idealima slobode i istorijske istine”, zaključuje Edelkopf.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve