Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Vizija snage žene – Melita Rastoder-Ljajić

''Kao nestranačka kandidatkinja na listi ''Evropski savez – Boris Mugoša (SDP, SD, LP i građani) – Podgorica za primjer'', ona je simbol žene koja stoji na čelu svog vremena, hrabro vodeći društvo ka boljoj budućnosti. Magistarka međunarodnih odnosa, Melita nije samo obrazovana i kompetentna, već i osoba sa jasnom vizijom za razvoj Crne Gore i njenog evropskog puta''

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Nema snažne Evrope, svijeta, države, politike ni porodice bez jakih žena. Kroz vjekove, žene u Crnoj Gori bile su onaj neizostavni stub, čvrsti oslonac na kojem je počivala kuća, snaga koja je gradila temelje porodice, ali i društva u cjelini. U najtežim trenucima, kada su se lomile države, mijenjale vlasti i donosile sudbonosne odluke, žene su bile te koje su čuvale srž porodice i identiteta, prenoseći mudrost, ljubav i odanost sa generacije na generaciju.

Danas, u srcu političke scene Crne Gore, imamo sjajan primjer žene koja svojim radom, intelektom i integritetom nosi plamen promjena – Melita Rastoder-Ljajić. Kao nestranačka kandidatkinja na listi „Evropski savez – Boris Mugoša (SDP, SD, LP i građani) – Podgorica za primjer,“ ona je simbol žene koja stoji na čelu svog vremena, hrabro vodeći društvo ka boljoj budućnosti. Magistarka međunarodnih odnosa, Melita nije samo obrazovana i kompetentna, već i osoba sa jasnom vizijom za razvoj Crne Gore i njenog evropskog puta.

Njeno nasljeđe je bogato a korijeni duboko i snažno raspleteni u političkoj i porodičnoj tradiciji. Odrastajući uz majku Hazeru i oca Rifata Rastodera, jednog od najznačajnijih ličnosti SDP-a i političkog života Crne Gore, Melita je od malih nogu naučila kako spajati različite strane – kako graditi snažne temelje tradicije i napretka. U njenom životu, posao i politika nisu samo karijera, već snažna vizija savremene žene. Ona predstavlja spoj mudrosti prošlih generacija i vizije za bolje sutra. Nema jake države bez snažnih žena na njenom čelu. U Meliti Rastoder-Ljajić prepoznajemo onu vitalnu snagu koja pokreće promjene i koja će svojim primjerom, podići nove generacije žena koje će graditi jaču, pravedniju i progresivniju Crnu Goru. Njeno prisustvo u političkom životu predstavlja glas svih žena koje su kroz istoriju dale svoj neizbrisiv doprinos – glas tihih heroina, majki, supruga i liderki koje su gradile temelje na kojima se danas nalazimo. Crna Gora je snažna koliko su snažne njene žene. I to je istina koju nikada ne smijemo zaboraviti. Za jaku Evropu, za jaku Crnu Goru, za jaku porodicu – snažne žene su ključ svega.

U jednoj od svojih izjava, Melita Rastoder Ljajić naglašava ključne osobine lidera kakvog Crna Gora danas treba, rekavši: „Drago mi je da stojim iza Borisa Mugoše koji je među Podgoričanima poznat kao dobar i uzoran građanin, kao političar od integriteta i vizije, koji svojim kulturnim i otvorenim pristupom u javnom životu uliva povjerenje u to da zajedno možemo postići mnogo više.“

Ova izjava nosi duboko političko značenje jer nije samo podrška jednom kandidatu; ona je izražavanje vjere u politički model koji se temelji na integritetu, kulturi i otvorenosti. Rastoder Ljajić ovdje jasno ukazuje na to da uspjeh zajednice nije rezultat individualnog liderstva, već kolektivnog napora vođenog vizijom lidera koji razumije potrebe naroda, koji ne zatvara vrata dijalogu i koji u svakom građaninu vidi potencijal za zajednički napredak. Njeno tumačenje Borisove uloge u politici nosi univerzalnu poruku – politički lider mora biti prije svega dobar čovjek, uzoran građanin i neko kome narod može vjerovati. Samo kroz povjerenje i zajednički rad moguće je postići „mnogo više.“ Ovo je poruka koja odražava mudrost političke tradicije Crne Gore, đe je snaga zajednice u slozi i povjerenju koje lider može izgraditi svojim karakterom i djelovanjem. Njene riječi snažno odjekuju ne samo sa podrškom Boris Mugoši, već i sa načelom političkog djelovanja đe su moral, integritet i vizija osnova na kojima počiva politička budućnost zemlje. Ova izjava šalje jasnu poruku: Crnoj Gori treba lider koji uliva povjerenje, lider koji vodi primjerom i koji u svakom građaninu vidi partnera za ostvarenje zajedničkih ciljeva.

Na kraju, reći ću ovo: Melita Rastoder-Ljajić predstavlja onu viziju Crne Gore đe žene, svojim znanjem, integritetom i istrajnošću, stoje rame uz rame sa muškarcima, oblikujući budućnost koja pripada svima nama. Njen put nije samo put jedne žene – to je put svih nas, put kojim hrabro kročimo ka boljoj Crnoj Gori. Kao Bihorka, Melita Rastoder Ljajić nosi u sebi snagu i

ponos kraja iz kojeg potiče, spajajući snagu svojih korijena sa modernim pogledima na svijet. U njoj se odražava duh Bihora, predanost radu, porodici i zajednici, ali i vizija napretka koja Crnu Goru vodi ka evropskoj budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve