Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Marković: Moj izbor se desio u parlamentu; Živković: Odgovorite da li ste bili na sastanku u Vladi uoči izbora?

Vrhovni tužiac Milorad Marković rekao je da je parlament nije mjesto gdje treba da se govori o detaljima predmeta, već je to sudnica. On je rekao da je izabran u parlamentu i da poštuje poslanike i instituciju Skupštine. Naglasio je da će tužilaštvo u odnosu na svako lice postupati u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi. 

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković kazao je danas u parlamentu da ako je postojao stav da se glasanjem za njegov izbor u zakonodavnom domu može vršiti politički uticaj na tužilaštvo, to neće biti slučaj. To je naveo nakon što je nastavljena deveta sjednica Prvog redovnog, proljećnjeg zasjedanja parlamenta.

Ranije su poslanici počeli raspravu o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu i Godišnjem Izvještaju o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu.

Tok sjednice:

VDT Milorad Marković na početku se osvrnuo na jučerašnje kritike koje su došle iz poslaničkih klupa. Podsjetimo, Milan Knežević je juče rekao da su mu slati emisari kako bi glasao za Markovića. Podsjeća da je za njega posalo 63-oje poslanika i ističe da nije bilo sastanaka na kojima je bilo šta obećao.

“Želim da naglasim i u konačnom ako postojala je bilo kakva prepostavka da je glas za mene podrazumio mogućnost bilo kakvog uticaja na rada tužiločke organizacije to se neće desiti, ako je postojalo mišljenje ili stav da na tužilačku organizaciju može postojati politički uticaj onda to nije vizija rada tužiločke organizacije koju ja imam. Dok sam ja državni tužilac, vrhovni državni tužilac dakle, svi postupci će se zasnijevati isključivo na dokazima. Moj izbor se desio u parlamentu.”, rekao je Marković.

Nakon izlaganja Markovića riječ je dobio poslanik DPS Danijel Živković, koji ga je podsjetio da Skupština nije teatar u kom se drže predavanja.

“Niste tu da biste nam držali lekcije. Milan Knežević je juče pomenuo kako ste izbrani za tužioca, moje pitanje je: Jeste li prisustvovali sastanku parlamentarne većine i da li ste tamo dogovorili da budete izabrani na mjesto VDT?

Živković je rekao da danas to treba da se razriješi u Skupštini.

“Jelena Perović je samo 20 dana nakon optužbi budžetske inspekcije uhapšena. Je li bilo dugih cijevi i fantomki zbog optužbi ministra zdravlja Vojislava Šimuna na račun bivše direktorice Kliničkog centra. Šta se desilo sa optužbama na račun bivšeg direktora Montefarma Gorana Marinovića. Šta je sa ovim slučajevima? Šta je sa slučajem Vesne Bratić?”, pita Živković.

Konstatovao je da Vesnu Bratić ne mogu da nađu mjesecima, a Jelenu Perović su našli na radnom mjestu.

Predsjednik DPS-a je takođe upitao Markovića šta je sa Skaj prepiskama u kojima se dogovara uvoz oružja za parlamentarne izbore 2020 godine.

Živković je rekao da je Markovićev cilj da progoni opoziciju i vlast prije 30. avgusta.

Poslanik PES-a Darko Dragović je rekao da je Živković iznio oštre optužbe i da za uzvrat nijesu dobili nikakvo obećanje od VDT-a Markovića. Dragović je dodao da u koliko opozicija ima neku sumnju u rad Markovića da pokrenu inicijativu za njegovo razrješenje.

“Odgovorno tvrdim da je odluka Kluba poslanika PES-a da podrži tadašnje kandidata za VDT-a gospodina Markovića, naša autonomna odluka, koja je bazirana isključivo na temelju njegovih stručnih referenci, na osnovu njegove biografije i na osnovu utiska sa intervjuje koje je održan sa Markovićem. Tvrdim da nikakav, apsolutno nikakav van institucionalni ili bilo kakav drugi pritisak nije vršen na ove ljude ovdje koji sjede. Odgovorno trdim da za uzvrat apsolutno nikakvo obećanje nismo dobili od gospodina Markovića, osim uverenje da će da radi u skladu sa ustavom i u skladu za zakonom”, rekao je Dragović.

Živković je rekao da Markoviću nije potreban advokat i da sam može da odgovori na postavljena pitanja.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović kaže da je jučerašnja izjava Kneževića slika kako njihova partija doživljava tužilaštvo.

“U koliko imamo sumnje da zloupotrebe položaja VDT-a, potpuno je prirodno da to razjasnimo na odborima Skupštine Crne Gorei na samoj Skupštini Crne Gore. Ako vi izbjegnete da dođete, vi sami onda stvarate potencijalnu sumnju u javnosti i kod nas poslanika da želite da zaštitite neke tužioce koji vrša zloupotrebe, da zataškavate zloupotrebe u samom tužilaštvu i da prikrivate te zloupotrebe”, rekao je Bojović.

Poslanik URE Filip Adžić naglasio je da ni kritike ni uvrede ne mogu da se kažu na račun rada Markovića jer je izvještaj za 2023. godinu a on je tek izabran u decembru.

Poslanica Demokratske partije socijalista Zoja Bojanić Lalović kazala je da onda kada se Miloradu Markoviću spomenula stolica kod premijera i lobisti, onda se sav profesionalizam i sve što je htio da pokaže dovelo pod sumnju.

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Demokrata Zdenka Popović pitala je da li postoji institucija u državi koja vrši kontrolu finansijskog poslovanja sudstva i tužilaštva, a s razlogom da su 2019. godine i sudstvo i tužilaštvo dobili negativno mišljenje DRI.

VDT Marković kaže da nema mogućnost bilo kome da zabrani da kritikuje rad Tužilaštva. Kaže da mora staviti do znanja da se VDT mora pridržavati poštovanju Ustava.

“Ja moram zaista da stavim do znanja da VDT se mora predržavati Ustava i Zakona, moramo štititi podjelu vlasti. Ja vas pozivam da pogledate i u okruženju, i u državama Evropske unije, koji su to dometi, koje su to mogućnosti koje parlament ima u pogledu parlamentarne kontrole rada pravosudnih institucija. Kažem, kad god zakon to predviđa, VDT i ja na njegovom čelu ću biti i ovdje da sa vama razgovaram. Samo iznosim svoj lični stav, svoje lične opredeljenje u odnosu na ono što su moja ovlašćenja i da ja ne mogu u odnosu na konkretne predmete govoriti ovdje pred vama”, kazao je Marković.

Dodao je da se tužilaštvo nije moglo reformisati za vrijeme njegovom mandata od 6 mjeseci i da ne tvrdi da u Tužilaštvu funkcioniše sve kako treba.

Marković kaže da od trenutka kada je izabran za VDT-a nikada nije imao komunikaciju sa nekim od političara.

On je ponovio da nije na nikog uticao pri njegovom izboru i nije ništa nikom obećavao.

“Nisam prisustvovao nikakvom sastanku gdje se pregovaralo hoću li biti državni tužilac, nikome ništa nisam obećao niti bilo koga slao da na nekoga utiče da budem izabran za VDT. Pozivam bilo koga da kaže da je sa mnom razgovarao, da me uslovio ili da sam bilo kome nešto obećao”, kazao je Marković.

Predsjednik DPS-a Danijel Živković je rekao da neko danas ovdje ne govori istinu ili, kako kaže, Marković ili Knežević.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da niko nikada iz parlamentarne većine nije tražio bilo šta, pa ni od Markovića ili Novovića.

“Ovo je vrhovna institucija Crne Gore, parlament, i koji to ne poštuju neka znaju da neće dobro proći”, naveo je Mandić.

Marković je nakon završne riječi napustio parlament.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
10.07.2024-10:04 10:04

Sve je ovo jedan veliki kupleraj.Ne zna se ko koga hebe!Bagra svetosavska je raskrinkana pa i ovaj DT bez dana staža u Sudstvu.