Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Usvojen predlog o nabavci dva patrolna broda iz Francuske; Huter: Ovo je rezultat rada ”taster poslanika”

Ministar odbrane Dragan Krapović je kazao da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore

Zakonodavni odbor usvojio je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda od strane Crne Gore.

Ministar odbrane Dragan Krapović je kazao da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore.

“Sva procedura da bi se Zakon usvojio je ispoštovan, imamo sva potrebna mišljenja koja su neophodna, između ostalih, Ministarstva finansija, Ministarstva vanjskih poslova kao i ministarstva evropskih poslova”, stava je Krapović.

Poslanik DPS-a Oskar Huter upitao je da li je ustaljena praksa da se na Zakonodavnom odboru potvrđuje tehnički Sporazum između Vlade i Vlade Francuske.

Ukazao je da je usvajanje Predloga rezultat rada “taster poslanika”, a da odbor na kojem se raspravljalo o tehničkom Sporazumu nije nadležan za rješavanje ovih pitanja.

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo se za nabavku dva patrolna broda koja će sagraditi francusko brodogradilište KERŠIP (KERSHIP). Plan da se plovila naslijeđena iz jugoslovenske ere prema planovima budžetske potrošnje za ovu godinu biće plaćen 120 miliona eura, doduše kroz kredit na više godina.

Prema definisanim zahtjevima brod koji predstavlja rješenje za crnogorske potrebe je projekat OPV 60 dužine 58,2  metra koji je u ponudi brodogradilišta KERŠIP. Deplasman takvog broda je preko 550 tona. Maksimalna brzina je 21 čvor. Brodogradilište navodi da takav brod može da ostane na moru do 25 dana pri brzini krstarenja od 12 čvorova i da pređe 4.500 milja.

Prema planu odbrane nivo ambicija Crne Gore je da jedan patrolni brod može da ostane najmanje 80 dana godišnje na moru. U okviru učešće u zadacima NATO definisano je da jedan brod može da se pridruži misiji na Sredozemnom moru u trajanju od tri mjeseca u jednoj godini da se sa jednim brodom učestvuje u najmanje dvije pomorske vježbe saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve