Subota, 6 Jula, 2024
Rubrika:

ŠTITI ŠEFA DO KRAJA Mandić: Nijesmo konsultovali Vučića o usvajanju Rezolucije o Jasenovcu, odlučujemo samostalno

Izvorno je ideja potekla od mene. U okviru koalicije Za budućnost Crne Gore kolega Knežević i ja smo u razgovorima sa predsjednikom najjače parlamentarne stranke Spajićem i stranke Demokrata tražili i dobili podršku, izglasali to u Skupštini, kazao je Mandić za TVCG

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori istinu, te da ga on i njegov kolega Milan Knežević nijesu konsultovali o usvajanju rezolucije o Jasenovcu. Naglasio je da je da je cilj da se odluke donose u skladu sa većinskom podrškom građana Crne Gore i sa procjenom njihovih predstavnika u parlamentu.

“Nikoga on od nas nije zvao, niti smo mi zvali njega da se konsultujemo šta ćemo to usvajati u Skupštini Crne Gore. Izvorno je ideja potekla od mene. U okviru koalicije Za budućnost Crne Gore kolega Knežević i ja smo u razgovorima sa predsjednikom najjače parlamentarne stranke Spajićem i stranke Demokrata tražili i dobili podršku, izglasali to u Skupštini”, kazao je Mandić za TVCG.

Prije Mandića, danas je reagovao i premijer Milojko Spajić na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja se odnosi na usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Mandić je, kao i crnogorski premijer stao u odbranu srpskog autokrate jer je upravo Vučić označen u evropskim diplomatskim krugovima kao osoba na čiju inicijativu je usvojena sramna rezoluciju koja je Crnoj Gori donijela velike probleme.

Ponovio je da je ideja samo njihova.

“Niko je sa strane nije uvezao, nezavisno što najveći broj naših sunarodnka glasa gospodina Vučića. Ovo je bila tema i priča koja je vezana za Crnu Goru i ona je vezana za prošlost, za kulturu sjećanja kakvu mi želimo da imaju građani Crne Gore, da to ne bude jednostrano, da ne bude zastupljen samo jedan dio teških zločina koji su pratili našu prošlost, nego da pokušamo kroz širu sliku da obuhvatimo sve”, naveo je Mandić.

Dodao je da je glasanje rezolucije stvar Crne Gore.

“Niti me zvao Vučić, niti smo mi zvali njega. To je stvar Crne Gore. Mi smo međunarodno priznata država i želimo da odluke donosimo onako kako procijenimo i odluke koje imaju većinsku podršku građana Crne Gore”, kazao je Mandić.

Mandić je ponovio da mu je žao što predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nije došao u Crnu Goru.

“Nisam baš iz obraćanja gospodina Mišela razumio nešto drugo do onoga što je trebalo razumjeti, a to je da Crna Gora treba da nastavi putem evropskih integracija, da smo lideri u regionu i da treba da budemo u potpunosti posvećeni tome”, rekao je Mandić.

Iznenađen je, kaže, reakcijom zvaničnog Zagreba.

“Nije osuđen samo sistem logora u Jasenovcu, nego je osuđeno i ono što se dešavalo u Mathauzenu i u Dahau, jedan je u današnjoj Austriji, drugi u današnjoj Njemačkoj i nemamo nikakvu reakciju iz Njemačke i Austrije, a u hrvatskom Saboru i Hrvatskoj podigla se velika priča zbog nečeg za šta smo naglasili da nema nikakve veze sa savremenom Hrvatskom i sa ljudima koji danas predstavljaju hrvatski narod”, kazao je on.

Istakao je da bi volio da u parlamentu primi zvaničnike Hrvatske kojima bi objasnili pozadinu usvajanja rezolucije.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Filip
03.07.2024-21:06 21:06

Mandiću ne treba nama tvoje pojašnjenje! Jesmo li sretni zbog usvajanja Rezolucije?! Nismo! Trebamo li vas blokirati i usporiti na EU putu?! Ne trebamo! Zašto bi vam dodatno otežali a imate tešku situaciju s prosrpskim i proruskim Srbima u Vladi. Svaki naš potez i odluka da vas usporimo ili blokiramo išla bi na ruku onima koji su u vašoj vladi usvojili Rezoluciju i Beogradu! Nama ta Rezolucija ne može naštetiti i ubijediti svijet da mi poričemo NDH i zločine jer smo mi odavno osudili fašizam NDH, 8 desetljeća njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve NDH, ustaša i ustaškog pokreta. Susjedi… Pročitaj više »

Krsto
04.07.2024-03:38 03:38

Mandić: ŠTITI ŠEFA DO KRAJA i cese mu **ja…