Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Spajić zamolio Mandića da odustane od ideje o kapeli na Lovćenu

Premijer svoj pisani odgovor na temu kapele nije pročitao javno ispred Andrije Mandića, što govori o tome koliko je Spajića strah od četničkog vojvode i ko ustvari upravlja izvršnom vlašću.

Molim uvaženog predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića da odustane od ove ideje i da svi zajedno budemo usmjereni ka rješenjima koja su u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana, navodi se u pisanom odgovoru premijera Milojka Spajića na pitanje poslanika SD Nikole Zirojevića kako komentariše izjavu predsjednika parlamenta kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu.

”Kada je u pitanju inicijativa o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu, čuli smo od gospodina Andrije Mandića, kao pokretača te inicijative, da smatra da smo danas zreli kao društvo da realizujemo takvu ideju i da će to dovesti do pomirenja u Crnoj Gori. Od Vas, gospodine Zirojeviću, čujemo da takve inicijative duboko dijele crnogorsko društvo i potencijalno mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori. Svjedoci smo i brojnih drugih reakcija i komentara, koji ne idu u prilog saopštenoj Inicijativi”, piše Spajić, ali on ovaj dio nije pročitao na sjednicni parlamenta.

Premijer svoj pisani odgovor na temu kapele nije pročitao javno ispred Andrije Mandića, što govori o tome koliko je Spajića strah od četničkog vojvode i ko ustvari upravlja izvršnom vlašću.

Spajić je u odgovori naveo da je Vlada Crne Gore fokusirana je na vladavinu prava, ekonomski razvoj, evropske integracije, regionalnu saradnju.

”Što se tiče pitanja koja i dalje dijele crnogorsko društvo, njima moramo pristupati sa više senzibiliteta. Za odluke o svim takvim pitanjima morao bi da postoji puni društveni konsenzus. Takav odnos, prvenstveno, treba da praktikuju nosioci najvažnijih državnih funkcija. Sa ovog mjesta želim da istaknem značaj očuvanja istorijskog i kulturnog nasljeđa Crne Gore. Svaka inicijativa koja se tiče ovih tema mora se tretirati sa najvećom pažnjom i odgovornošć”, zaključuje Spajić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da ideja o obnavljanju Njegoševe kapele nije ideja o obnavljanju kapele koju je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević.

“Nije ideja da je gradi bilo koja vjerska organizacija, nego svi građani Crne Gore, onako kako je sagradio Njegoš, da je grade i Crnogorci i Srbi, svi koji žele da mošti Petra Drugog Petrovića Njegoša počivaju u crkvi, što je bio i njegov testament i zavjet. To ne bi bilo vlasništvo bilo kog pojedica. Svako bi dao po euron, to nije skupa investicija. Moja procjena je da bi to moglo da ujedini Crnu Goru”, istakao je Mandić.

Ističe da niko nije pominjao da će se rušiti mauzolej.

“On ostaje na svom mjestu, jer su to gradili naši preci. Dakle samo ona kapela koju je projektovao i sagradio Njegoš, a tu kapelu bi izgradio narod Crne Gore svih nacionalnosti i ona bi bila svima nama na ponos”, kazao je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
19.07.2024-18:48 18:48

Neka Spajić zamoli Mandića, kao Srbin Srbina, da zatraže od Vučića da poruše spomenik Neznanom junaku na Avali koji je delo Ivana Meštrovića, istog onog koji je projektovao Njegošev Mauzolej na Lovćenu. Pa kada to obave Srbi zajedničkim snagama, da upitaju Crnogorce da li bi oni to isto učinjeni sa Njegoševim mauzolejem.

Krsto
19.07.2024-21:17 21:17
Reply to  Nikola

e pa nece da moze..Spomenik neznanom junaku na Avali je posvecen Sulejmanu Balicu 19 godisnjem momku iz sela Duga Poljana kod Novog Pazara…Sulejman je spasio obraz Srbima jer je jedini pucao na Austrijance i poginuo..Svabe su ga sahranile na Avali i stavile mu krst na grob na kome je pisalo UNBEKANTE SOLDAT..Nepoznati vojnik..Govor majora Gavrilovica [Vojnici junaci ] i masna LAZ kako je on eto bio ranjen prilikom odbrane Beograda napisani su 10 godina posle rata..Da nije bilo Sulejmana Beograd bi pao bez ispaljenog metka.. Ivan Mestrovic je bio Hrvat i znao je istinu o odbrani Beograda..Zato njegov NEZNANI JUNAK… Pročitaj više »

Krsto
20.07.2024-01:15 01:15
Reply to  Krsto

Samo da jos malo razjasnim…Ivan Mestrovic se nije usudio da ubaci direktno Sulejmana Balica u spomenik na Avali..Umjesto njega stavio je zene seljanke koje glume karijatide…. Ali mu je posvetio jos vazniji spomenik…Beogradski pobednik predstavlja rahmetli Sulejmana..Suljo je predstavljen kao lijepo gradjeni mladic u najboljim godinama..Ima dugu kosu , a na glavi nosi Albansku kapu..Celo mu je neprirodno nisko…Tad su eugenicari smatrali da je nisko celo dokaz niske inteligencije…Dakle po Ivanu nije bio bas pametan…Pobednik drzi u jednoj ruci mac a u drugoj neku pticu…malog orla ili sokola niko ne zna koju..A izmjedju maca i ptice nalaze se pobjednikova gola… Pročitaj više »

MARKO
19.07.2024-21:39 21:39
Reply to  Nikola

DA POSTOJI DRŽAVA OBOJICA BI BILA DANAS UHAPŠENA.DA LI MOŽEMO ZAMISLITI U FRANCUSKOM PERLAMENTU DA PREDSJEDNIK POKREĆE INICIJATIVU ZA RUŠENJE TRIJUMFALNE KAPIJE.TAMO GA NE BI HAPSILI NEGO BI MOMETALNO ZAVRŠIO U LUDNICI DOK SE NE IZLIJEČI.LIJEČENJE JE OBIČNO DOŽIVOTNO DA BI BILI SIGURNI. OVA ČETNIČINA ZNA DA TO NIJE MOGUĆE ALI HOĆE KAO DRITAN DA CRNOGORCE IZLAŽE SPRDNJI PRED SVIJETOM!

Krsto
19.07.2024-21:33 21:33

Prava istina je da je Spajić rekao Mandiću da nikako ne odustaje od ideje o kapeli na Lovćenu…A to kako ga je kobajagi molio suprotno je samo spin za narod..Prica za malu djecu da neko pomisli kako je eto Spajalica manji cetnik od Mandica…Cak se ni Andrija Mandić tu nista ne pita vec sve odluke donosi veliki gazda Aleksandar Vucic cevabdzija iz Jovanjice…

MARKO
19.07.2024-22:53 22:53
Reply to  Krsto

TO JE TAČNO .MEĐUTIM IZGLEDA DA ĆEMO SE MORATI TUĆI . PREĐEN JE RUBIKON.SUVIŠE JE SVILEN OVAJ DPS. ŽAO MI JE ŠTO NIJESAM U PARLAMENTU.SVAKO ZASJEDANJE BI DEOBILI BATINE! Dosta je više da krenemo ,pobijedićemo tu ološ šamarima!

CrkveniMiš
19.07.2024-23:00 23:00

eto tako

st-sisoje-02
RIR
20.07.2024-08:24 08:24

…ma Srbijanci i njihova SPC takozvana ekspozitura u CG AMA baš nikakve veze nemaju ni sa Njegošem cgorskim ni sa Lovcenom-to bi isto bilo kao da se CG pita tamo za neki njihov spomenik u Srbiji…dozvolili smo im da diskutuju i oni predlazu SRAMNE stvari oko toga …BG štampa je pisala sve pogrdno za Njegosa i njegova knj.dijela ,pogrdne su bile price i na prenos kostiju Njegosa u “karađorđevu kapelu”-Odjedan put Njegos CGorski srbijanska tema -bruka i sramota !/sto dozvolismo da se plekaju…/

ZAGA
20.07.2024-11:54 11:54
Reply to  RIR

Neverovatno tako elegantno napisali “ZAMOLIO”, odmah je ta neuobičajena uctivost probudila sumnju i pitanje koliko je to istina???