Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Sošić: Važni zakoni bez javne rasprave, nastavak netransparentnog načina pripreme propisa

Navodi da su dvije sjednice vanrednog zasijedanja Skupštine koje će se održati sjutra loš primjer koji sve više postaje praksa u zakonodavnom procesu

Skupština će sjutra razmatrati osam zakona o kojima nije sprovedena javna rasprava i to je nastavak izrazito netransparentnog načina pripreme propisa koji je karakteristika kako ove Vlade tako i skupštinske većine, ocijenio je Marko Sošić iz Instituta alternativa.

Kako je naveo, od zakona na dnevnom redu sjutra, za pet koje je predložila Vlada nije održana javna rasprava “iz razloga hitnosti”.

“Radi se o važnim zakonskim tekstovima koji obuhvataju oblast koncesija, energetike, obnovljive izvore energije, državnu imovinu i unutrašnje poslove. Većina ovih zakona nije bila ni planirana u programu rada Vlade za ovu godinu (zakoni o unutrašnjim poslovima, o koncesijama, o državnoj imovini). Takođe, na sve ove zakone, poslanici vladajuće većine su podnijeli amandmane koji u nekim slučajevima značajno mijenjaju osnovni prijedlog zakona. Od tri poslanička prijedloga zakona na dnevnom redu sjutra, svi su podnijeti od strane poslanika vladajuće većine i samo jedan ima mišljenje Vlade”, saopštio je Sošić.

Navodi da su dvije sjednice vanrednog zasijedanja Skupštine koje će se održati sjutra loš primjer koji sve više postaje praksa u zakonodavnom procesu.

“Vladini prijedlozi koji se donose po hitnoj proceduri i bez javne rasprave — od 78 Vladinih prijedloga zakona koji su do sada upućeni Skupštini tek je za trećinu sprovedena javna rasprava. U najmanju ruku je neobično da poslanici parlamentarne većine prednjače u broju zakonskih prijedloga, kao i da amandmanima značajno mijenjaju prijedlog zakona koji je utvrdila Vlada. Ovo ukazuje da je djelu koordinisana akcija poslanika i Vlade da se važni zakoni donesu ili izmijene brzo i uz zaobilaženje faza procesa kao što su javna rasprava, sveobuhvatna procjena uticaja propisa, usklađivanje sa Evropskom komisijom itd”, rekao je Sošić.

Kako je kazao, od početka rada 28. saziva, u skupštinsku proceduru predat je 131 prijedlog zakona, od čega je čak 40 odsto podnijeto od strane poslanika, i to prvenstveno od strane poslanika vladajuće većine (čak dvije trećine od ukupno podnijetih).

“Samo 15 odsto poslaničkih zakona sadrži makar i pokušaj procjene finansijskog uticaja propisa. Od poslaničkih zakona, Vlada rijetko daje mišljenja na propise iako je na to obavezuje Poslovnik i do sada je dala mišljenja na tek petinu prijedloga poslanika, i to gotovo isključivo na zakonske prijedloge poslaničke većine”, dodaje Sošić.

Sošić kaže da se javnost aktivno isključuje iz procesa pripreme propisa, kako uz ignorisanje ove obaveze od strane Vlade, tako i uz podnošenje prijedloga zakona od strane poslanika.

“Primjedbe koje su javno saopštene na Prijedlog zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, a koje zahtijevaju konkretne odgovore i objašnjenja, predstavljaju dokaz da je javna i stručna rasprava neophodna”, zaključio je Sošić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve