Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Šolc: NATO će braniti svaki centimetar teritorije u slučaju ruskog napada

Navodeći da diplomatija može biti uspješna samo sa pozicije moći, Šolc je kazao da je od vitalne važnosti da baltičke zemlje mogu računati da će im njihove NATO saveznice priskočiti u pomoć u slučaju ruskog napada

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da će NATO braniti “svaki centimetar” teritorije u slučaju ruskog napada, a odvraćanje Rusije je i naveo kao cilj posljednjih poteza Alijanse kojima se ojačava njena istočna granica.

Šolc je na Istočnonjemačkom ekonomskom forumu rekao da je Njemačka skoro cijelu prethodnu deceniju igrala ključnu ulogu u prisustvo NATO u baltičkim zemljama, na granici sa Rusijom, javlja Rojters.

Prema njegovim riječima, zato što će se ruska prijetnja nastaviti, saveznici su prošle godine odlučili da pošalju dodatne jedinice u baltičke zemlje, te da u budućnosti tamo stacioniraju cijelu brigadu.

U prisustvu litvanske premijerke Ingride Simonite, Šolc je naveo da je u bezbjednosnoj politici taj potez potreban da bi se Rusiji pokazala spremnst za odbranu svakog kvadratnog centimetra teritorije NATO od napada.

Navodeći da diplomatija može biti uspješna samo sa pozicije moći, Šolc je kazao da je od vitalne važnosti da baltičke zemlje mogu računati da će im njihove NATO saveznice priskočiti u pomoć u slučaju ruskog napada.

„To je poruka za nas, ali i za Rusiju. Zato što je vjerodostojnost ovog obećanja takođe dio ruskih kalkulacija“, naglasio je Šolc.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ove sedmice upozorio je članice NATO da ne odobravaju Ukrajini da puca iz svog oružja na rusku teritoriju. Njemačka je to dozvolila, kao i Sjedinjene Američke Države.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je Putinovo upozorenje, navodeći da je NATO čuo slično mnogo puta i da „samoodbrana“ nije eskalacija situacije.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve