Srijeda, 3 Jula, 2024
Rubrika:

Bečić: Crna Gora sa ponosom slavi 115 godina parlamentarizma

''Crna Gora sa ponosom slavi ovaj jubilej. Rađanjem parlamentarnog života otpočeo je proces modernizacije tadašnjeg crnogorskog društva. Odbijam da prihvatim mišljenje da je politika prljava stvar. Politika je nauka o životu'', naveo je Bečić

Naš parlament je svjedočio djelima postizanja konsenzusa o izazovnim pitanjima u nekim ključnim trenucima i na taj način u potpunosti opravdao svrhu svog postojanja i vrhovnu poziciju među institucijama u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić povodom obilježavanja 115 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori.

“Crna Gora sa ponosom slavi ovaj jubilej. Rađanjem parlamentarnog života otpočeo je proces modernizacije tadašnjeg crnogorskog društva. Odbijam da prihvatim mišljenje da je politika prljava stvar. Politika je nauka o životu”, naveo je Bečić.

Skupština Crne Gore, podsjeća,  imala je u prethodnom vijeku govore kojih se i danas sjećamo koji su dostigli zvjezdano nebo retorike.

“Naš parlament je svjedočio djelima postizanja konsenzusa o izazovnim pitanjima u nekim ključnim trenucima i na taj način u potpunosti opravdao svrhu svog postojanja i vrhovnu poziciju među institucijama u Crnoj Gori. Stoga, mi činioci sadašnjeg parlamentarnog života moramo shvatiti da smo svi mi i politički prolazni, ali da su naše zajedničke žrtve, zajednička djela i doprinosi iz kojih svi dobijamo. Dostignuća koja ne nestaju”, kazao je Bečić.

Bečić napominje da su uradili sve kako bi došli do naslova najtransparentnijeg doma u regionu.

“Veću odgovornost i dodatna očekivanja nameće vrijeme u kom sam izabran. Dao sam i dajem maksimum. Nastaviću na ovom mjestu da budem energičan i spreman sve dok ne ostvarim viziju o Skupštini Crne Gore kao istinskom hramu demokratije. Ova vizija se ostvaruje i u tome nam pomažu naši evropski i svijetski partneri”.

Povodom 115 dana parlamentarizma čestitke su uputili evropski i svjetski zvaničnici.

Dan parlamentarizma u Crnoj Gori slavi se 31. oktobra, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

Ustavom za knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine oblik vladavine je zamijenjen ustavnim parlamentarnim sistemom.

Tada je ustanovljeno da je knjaževina Crna Gora nasljedna i ustavna monarhija, narodno predstavništvo je Narodna skupština, koja zamjenjuje dotadašnje narodne zborove, sastanke i vijeća u Crnoj Gori.

Tadašnjim Ustavom određeno je da se Narodna skupština sastoji od poslanika koje je narod slobodno izabrao i onih koji dolaze po položaju.

To su mitropolit crnogorsko-primorski, arcibiskup barski i primas srpski, muftija crnogorski, predsjednik i članovi Državnog savjeta, predsjednik Velikog suda, predsjednik Glavne državne kontrole i tri brigadira koje imenuje knjaz Gospodar.

Saglasno Ustavu za knjaževinu Crnu Goru, 7. jula 1906. godine donijet je Zakon o izborima narodnih poslanika po kojemu su održani izbori 27. septembra.

Na Cetinju je 31. oktobra u Zetskom domu konstituisana prva crnogorska Narodna skupština, pa je to dan početka parlamentarizma u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve