Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Šehović, Vujović i Belan će 11. jula prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima

Tokom komemoracije će biti sahranjeni identifikovani posmrtni ostaci još 14 žrtava

Lideri novoformiranog Evropskog saveza Damir Šehović, Ivan Vujović i Vatroslav Belan će 11. jula, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, najavili su iz ovog saveza.

Tokom komemoracije će biti sahranjeni identifikovani posmrtni ostaci još 14 žrtava.

”Šehović, Vujović i Belan će pored odavanja počasti srebreničkim žrtvama u Bosni i Hercegovini imati i nekoliko susreta sa tamošnjim zvaničnicima, uključujući i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je, prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

”Skupština Crne Gore je 17. juna 2021. godine usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici održanoj 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Nakon usvajanja Rezolucije, počast žrtvama se odaje širom svijeta”, kazali su iz Evrospkog saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve