Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Šehović u Potočarima: Tišina ovog mjesta govori glasnije od bilo kojih riječi

''Nikada ne smijemo zaboraviti te strašne dane i nevine žrtve. Njegovanje kulture sjećanja je najkonkretniji odgovor na nekulturu negiranja genocida. To je civilizacijsko, a ne političko pitanje''

Kada se nađete u Potočarima, pred više hiljada bijelih nišana, obuzima vas neizreciva tuga i osjećaj ogromnog gubitka. Svaki nišan nosi priču o prekinutom životu, a tišina mjesta govori glasnije od bilo kojih riječi. To je trenutak nepodnošljive boli, podsjećanje na neizmjernu cijenu ljudske mržnje, saopštio je lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

“Zato se s dubokom tugom i pijetetom sjećamo žrtava genocida u Srebrenici. Ovaj strašan zločin ostaje duboko urezan u naša srca i podsjeća nas na potrebu za pravdom i mirom. Nikada ne smijemo zaboraviti te strašne dane i nevine žrtve. Njegovanje kulture sjećanja je najkonkretniji odgovor na nekulturu negiranja genocida. To je civilizacijsko, a ne političko pitanje”, naveo je Šehović na mreži X.

Kako je dodao, nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici važan je korak naprijed u borbi protiv negatora genocida i onih koji veličaju presuđene ratne zločince.

“Ova rezolucija je podsjetnik svima nama na obavezu da se snažno suprotstavimo mržnji i netoleranciji. Pozivamo nadležne da, počevši od ove godine, krenu s adekvatnom pripremom programa obilježavanja 11. jula, u skladu s Rezolucijom UN-a, čiji je Crna Gora član. Bez suočavanja s prošlošću, nema nam budućnosti, posebno ne evropske”, zaključio je Šehović..

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve