Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Šehović: IBAR samo usputna stanica na evropskom putu, sa antizapadnom većinom ne možemo do punopravnog članstva u EU

Prema njegovim riječima, nas tek čeka ozbiljan posao na izgradnji evropskog, odnosno zapadnog sistema vrijednosti u pravom, odnosno suštinskom smislu te riječi

Čestitam na dobijanju IBAR-a, ali ne aktuelnoj Vladi Milojka Spajića, nego građanima Crne Gore, koji jednako kao i ja jako dobro znaju da je najvažniji dio posla, po korektnom priznanju resorne ministarke, bio obavljen još 2020. godine. Dakle, za vrijeme mandata naše vlade, kazao je lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

“Međutim, nije vrijeme za dodjeljivanje medalja ni prethodnoj ni aktuelnoj vlasti, jer IBAR jeste važno, ali je ipak samo tehničko pitanje, odnosno još jedan “štrik” na našem evropskom putu. Ali zasigurno nije konačan cilj, već samo još jedna usputna, tj. prolazna stanica do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. I kao takav IBAR ne predstavlja garanciju da će pomenuti cilj uopšte biti ostavren”, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, nas tek čeka ozbiljan posao na izgradnji evropskog, odnosno zapadnog sistema vrijednosti u pravom, odnosno suštinskom smislu te riječi.

“Grdno se prevario svako ko misli da je članstvo u Evropskoj uniji, odnosno istinsko prihvatanje zapadnih vrijednosti koje je simbolizuju, moguće ostvariti sa: dokazano antizapadnim retrogradnim strukturama; onima koji nacionalističko stavljaju ispred građanskog i multietničkog, a klerikalno ispred sekularnog; protivnicima NATO-a i podržavaocima zvanične Rusije i Vladimira Putina, koje nazivaju oslobodiocima a ne agresorima na Ukrajinu; onima koji slave ratne zločince; revizionistima, tj. onima koji iskrivljuju nesporne istorijske činjenice o Drugom svjetskom, kao i ratovima iz 90-tih godina. Manimo se, stoga, političkih floskula i jeftinog populizma”, rekao je Šehović.

Pogledajmo, kaže, istini u oči.

“Ako to uradimo, shvatićemo da makar pola parlamentarne većine, koju predvodi predsjednik Skupštine, istinski baštini potpuno suprotne vrijednosti od onih koje premijer danas na sva zvona slavi povodom čuvenog IBAR-a. Daleko smo mi od potrebe za slavljem. A još dalje od punopravnog članstva u Evropskoj uniji, sa ovakvom parlamentarnom većinom. Svako ko to ne vidi, sklon je samozavaravanju. A samozavaravanje je, kako su mudriji to davno kazali, najlakši put ka iluziji i samoobmani. Čemu, inače, aktuelna vlada pokazuje sklonost. Nažalost. I njihovu i našu. Njihovu, jer joj se politički kraj bliži. Našu, jer gubimo vrijeme koje namamo”, zaključio je Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve